Mėnesio kulinarė gaminti netingi

Mėnesio kulinarė gaminti netingi

Mėnesio kulinarė gaminti netingi

Kovo mėnesio kulinare tapusi radviliškietė buhalterė Kristina Vitiugova gaminti mėgsta ir maisto atsargų priruošia ne tik sau, bet ir užsienyje dirbantiems vaikams.

Laima AGANAUSKIENĖ

alaima@skrastas.lt

Iki vedybų keptuvės nedomino

K. Vitiugova prisipažįsta: maisto gaminimu pradėjo domėtis tik ištekėjusi ir susilaukusi trijų atžalų. Iki tol aktyvų visuomeninį gyvenimą gyvenusiai merginai tai tiesiog nerūpėjo.

„Ištekėjusi prisipirkau knygų, kad mokėčiau iškepti ne tik kotletus. Dabar gaminu viską – ir vyniotinius, ir tortus, nes ir šeimai skaniausi – namuose pagaminti patiekalai. Bėda ta, kad dabar kasdienybė tapo lyg šventė, o kai ateina tikra šventė, jau turi pasukti galvą, ką čia išskirtinesnio pagaminti“, – sako moteris.

Specialiai receptų K. Vitiugova nekaupia – kartais norimo patiekalo gamybos būdų randa internete ar su kolegėmis darbe pavykusį gaminį aptaria. Sužinojęs įdomesnį, receptų parneša ir vyras.

Kristina sako, kad jos vaikystės namuose labai skaniai gamindavo tėvukas, o dabar ją pralenkė jauniausias sūnus. Vyras verda gardžias sriubas, be kurių šeima negali. Pasak K. Vitiugovos, dabar ji namuose turi dar vieną pagalbininkę – jau keli mėnesiai pas juos būna marti, kuri irgi prisideda prie valgio gaminimo.

Ar įsitenka vienoje virtuvėje dvi šeimininkės? „Įsitenkam – jei viena gamina, kita stengiasi netrukdyti, užtat ir sutariam“, – juokiasi.

Prigamina ir sau, ir vaikams

„Pati gaminu daug ką. Stengiamės skersti kiaulę, kad šaldytuve visada būtų mėsos. Iš karto ją susidėlioju pagal save – atskirai susipjaustau skirtą vyniotiniams, kuriuos darau pačius įvairiausius, verdu šaltieną, kuri labai patinka žentui“, – pasakoja radviliškietė.

Vitiugovai turi ir daržą, kuriame užsiaugina daržovių. Šios rudenį sugula į stiklainius mišrainių pavidalu.  Užtenka ne tik jai su vyru – nemažai stiklainių išvažiuoja į užsienį, kur dirba abu sūnūs.

„Užtat stiklainių visada pritrūkstu, nes jie nebegrįžta atgal“, – šypsosi K. Vitiugova.

Tortus šventėms irgi stengiasi daryti pati. Vienintelis palengvinimas – pirktiniai biskvitai, kuriuos vėliau sutepa savo firminiu pertepimu. Tačiau moka kepti ir kitokių – „Medutį“, „Napoleoną“.

„Kai vieną kartą neturėdama laiko gaminti nupirkau pirktinį tortuką, gavau nuo anūkės pylos – ši labiausiai nustebo: „Močiute, tu nepagaminai?“. Tad Velykoms pagaminau didelį naminį“, – juokiasi Kristina.

K. Vitiugova sako esanti pakanti močiutė, leidžianti anūkams darbuotis kartu net tada, kai po jų pagalbos tenka papildomai tvarkytis virtuvėje. Kartu su anūkėliais močiutė minko tešlą ir netgi lipdo cepelinus.

Kai „Šiaulių krašte“ buvo paskelbtas K. Vitiugovos pasiūlytas patiekalo iš vištienos receptas, jai nereikėjo ieškoti to laikraščio numerio – draugai aprūpino.

Gavusi dienraščio įsteigtą prizą – receptų knygą „Gyventi skanu“ mėnesio kulinarė sakė būtinai ką nors pamėginsianti iš jos pagaminti.

Autorės nuotr.

PRIZAS: Kovo mėnesio kulinare tapusi radviliškietė Kristina Vitiugova gautąjį prizą išbandys praktiškai – pagamins labiausiai sudominusių patiekalų.