
Naujausios
Laimėtojas į kulinarines knygas nesižvalgo
„Šiaulių krašto“ konkurso „Gamink ir balsuok“ geriausio recepto laimėtoju kovo mėnesį tapo baisogalietis (Radviliškio rajonas) Kazimieras Šarka. Mėgstantis gaminti vyras sako visus patiekalus gaminantis su meile – tik tada jie būna patys skaniausi.
Laima AGANAUSKIENĖ
alaima@skrastas.lt
Gaminti pradėjo sukūręs šeimą
Redakcijai savo kepamų kotletų receptą atsiuntęs ponas Kazimieras sako net negalvojęs, kad jo receptas surinks daugiausiai balsų ir aplenks kitus, net gerokai „mandresnius“.
„Iš pradžių net nežinojau, kur ten reikia pasižiūrėti balsavimo eigą – dukra paskambino ir pasakė, kad pirmauju. Net nežinau, kas mane palaikė balsuojant. Gal draugai, pažįstami, manau, kad dukra“, – svarstė baisogališkis, „Šiaulių krašto“ Radviliškio redakcijoje atsiėmęs jam dedikuotą laimėtojo dovaną – receptų knygą „3 dienų kokteilių programa“.
Anksčiau į tolimus reisus važinėdavęs, o dabar pas ūkininką dirbantis vairuotojas neslepia, kad virtuvėje būtent jis yra šeimininkas, o žmona – tik viešnia.
Todėl ir į svečius su vyru besirengianti atvažiuoti dukra Aistė skambina ne mamai, o jam ir klausia, ką skanaus tėtis šįkart pagaminsiąs.
„Ko paprašo, tą visada ir pagaminu“, – prisipažįsta.
K. Šarka sukiotis virtuvėje pamėgo grįžęs iš armijos ir sukūręs šeimą.
Valgiai – be „mandrysčių“
„Mano valgiai labai paprasti, be kokių ten mandrysčių. Tokius gamina kiekvienas. Bet kai gamini su meile ir noru, tai ir patiekalų skonis visada būna nepriekaištingas. Todėl dažnai sulaukiu pagyrų iš tų, kurie ragauja mano pagamintų patiekalų“, – atvirauja kulinaras mėgėjas.
Ponas Kazimieras gamina tik vyriškus valgius – gardžias sriubas, antrus patiekalus. Desertai jo nedomina ("torto ar pyrago prireikus galima ir parduotuvėje nusipirkti").
Gana dažnai kepa orkaitėje. Ir dėl to, kad tada nereikia prie puodų stovėti, o per tą laiką galima ką nors naudingo nuveikti, ir dėl to, kad orkaitėje kepti kepiniai vienodai apkepa, būna skanesni, jų nereikia vartyti, niekas nesitaško.
Šiupininė, agurkinė, ukrainietiški barščiai, įvairios mišrainės, karbonadai, faršu ar vištų sparneliais paskanintas bulvių plokštainis, kotletai, cepelinai, folijoje kepta šoninė, kurią jis per naktį dar ir paslegia, – tai dažniausiai gaminami pono Kazimiero patiekalai, kuriuos jis dar ir savaip paįvairina.
Dukrai ir žentui labai patinka jo kepami čeburekai, kurie būna labai sultingi ir minkšti.
Baisogališkis dalijasi jų gaminimo paslaptimi – sultingumo faršui suteikia į jį įpilamas vanduo, o minkštumo – tai, kad ką tik iškeptus čeburekus jis įdeda į polietileno maišelius, tešlai naudoja kefyrą, o kepa taukų ir aliejaus mišinyje.
„Man svarbu, kad produktų reikiamų būtų, o meniu susidarau vos ne savaitei į priekį, susiperku produktus ir pradedu įgyvendinti savo kulinarines fantazijas. Niekada gyvenime neskaičiau jokios kulinarinės knygos, nesidomėjau receptais – esu savamokslis. Man įdomiau, kai aš pats ką sugalvoju“, – sako Kazimieras ir prisipažįsta, kad gamina tik tada, kai turi laiko. Kai jo nėra, tada tinka ir parduotuvinės dešrelės – šeima nėra išranki maistui.
Autorės nuotr.
SAVAMOKSLIS: Konkurso „Gamink ir balsuok“ kovo mėnesio laimėtoju tapęs baisogališkis Kazimieras Šarka gamina tai, ką pats sugalvoja.