
Naujausios
Laimėtoja vertina naminius prieskonius
Lapkričio mėnesio kulinare išrinkta Radviliškio viešosios bibliotekos Tyrulių filialo vyresnioji bibliotekininkė Saulė Remeikienė sako, kad lengviausia sekasi gaminti žemaitiškus valgius, o labiausiai vertina naminius prieskonius.
Saulius JUŠKEVIČIUS
saulius@skrastas.lt
Kulinarijos išmoko iš močiutės
Pasak nugalėtojos, namuose dažniausiai gaminanti kartu su dukra. Lengviausiai sekasi pagaminti žemaitiškus patiekalus.
„Pati esu kilusi iš Žemaitijos, Telšių rajono. Ten dar ir dabar gyvena mama, todėl beveik visus žemaitiškus patiekalus moku gaminti, nesu tik dariusi kastinio“, – sakė nugalėtoja.
Moteris pasakojo, jog gaminti išmokiusi močiutė, nes mama neturėjo laiko aiškinti vaikams kulinarijos paslapčių.
„Turėdama laiko močiutė aiškindavo, kaip vieną ar kitą patiekalą pagaminti. Iš jos dar maža būdama išmokau gaminti ir zacirką, ir cepelinus“, – sakė ji.
Vaikystėje neapsieita ir be kulinarinių kančių.
„Man buvo kokie 13–14 metų ir mokiausi šeštoje klasėje, kai sugalvojau iškepti morkų pyragą. Sudėjau, kaip man atrodė, visus ingredientus ir pašoviau kepti. Tik ištraukus paaiškėjo, kad pamiršau miltus. Pyragą valgė tik tėvukas, kuris į tyrę panašią masę tepė ant batono ir valgė su pienu“, – prisiminusi pirmuosius kulinarinius bandymus, atviravo Saulė.
Vaikystėje receptų knygų beveik nebūdavo, todėl radusi kokį nors receptą laikraštyje Saulė būtinai išsikirpdavo ir vėliau pati bandydavo tą patiekalą pasigaminti. Šis įprotis išliko iki šiol.
Pasak jos, ant šeimos stalo niekada netrūksta daržovių, nes gyvena kaimo vietovėje, todėl daržovėmis mėgaujasi ne tik vasarą.
„Kiekvienais metais žiemai pridarau įvairių mišrainių, tačiau labiausiai šeima vertina marinuotus agurkus ar agurkus su morkomis“, – sakė S. Remeikienė.
Nors šeima ir mėgsta daržoves, tačiau nėra vegetarai. Šeimynykščiai vertina ir jos gaminamus mėsiškus patiekalus.
Nė vienas šeimos susiėjimas ar bet kokia šventė neapsieina be bulvių, kimštų malta mėsa. Tai tapo tarsi firminiu šeimos patiekalu.
„Nuskutamos bulvės, išskaptuojamas vidus ir pridedama maltos mėsos, pagardintos įvairiais prieskoniais, druska. Kimštos bulvės sustatomos į puodą, kuriame įpilta aliejaus ar ištirpintų taukų ir troškinamos kol iškeps“, – firminio patiekalo receptą atskleidė konkurso nugalėtoja.
Vertina naminius prieskonius
S. Remeikienė atviravo, kad beveik nenaudoja paruoštų ir parduotuvėse parduodamų prieskonių.
Gamindama dažniausiai naudoja šviežius, namuose užaugintus prieskoninius augalus. Ant palangių visada rasi šviežių bazilikų, raudonėlių, krapų, svogūno laiškų. Vasarą visada prisidžiovina krapų, čiobrelių, prisirenka kmynų, darže užsiaugina svogūnų bei česnakų. Čiobrelius, kurie suteikia gana pikantišką skonį, naudoja mėsiškiems patiekalams pagardinti. Namuose visada yra ir maltų prieskonių.
Dėl mėnesio kulinarės vardo kovojo dvi radviliškietės – Radviliškio viešosios bibliotekos Tyrulių filialo vyresnioji bibliotekininkė Saulė Remeikienė ir Radviliškio miesto Kultūros centro kultūros projektų vadovė Vaida Norkevičienė, kuri ilgą laiką pirmavo skaitytojų balsavime. Surinkusi daugiau balsų, nugalėjo S. Remeikienė.
Gavusi prizą – knygą „Žolelių knyga“ – S. Remeikienė sakė būtinai išmėginsianti kurį nors joje siūlomą receptą, daugiau žinos apie vaistažoles ar prieskoninius augalus.
Saulė, sužinojusi, jog už jos „Šiaulių krašto“ skaitytojams pasiūlytą „Cibulynės“ receptą balsavo daugiausia skaitytojų, ir nustebo, ir apsidžiaugė. Ji sakė nesitikėjusi, jog šis tradicinis žemaitiškas patiekalas sulauks tokio įvertinimo.
Autoriaus nuotr.
KULINARĖ: Lapkričio mėnesio kulinare išrinkta Saulė Remeikienė sako, kad virtuvės paslapčių ją išmokiusi močiutė, kuri netingėjo užsiimti su vaikais.