
Naujausios
Kūrybiškumo oazė – virtuvė
„Šiaulių krašto“ konkurso „Gamink ir balsuok“ sausio mėnesio nugalėtoja tapo radviliškietė pedagogė Gražina PILYPIENĖ, kuriai maisto gaminimas – viena mėgstamiausių veiklų.
Laima AGANAUSKIENĖ
alaima@skrastas.lt
Patinka eksperimentai ir naujovės
Laimėtojos knygą „Saldžios dienos su Liu“ gavusi G. Pilypienė apsidžiaugė: šios knygos receptų ji dar nėra išbandžiusi. Ir nors su saldumynais stengiasi per daug nedraugauti, tikėjosi joje rasti ką nors įdomaus ir nekasdieniško.
Būtent naujovės ir eksperimentai, sukiojantis virtuvėje, nuolat neduoda ramybės gaminti mėgstančiai Radviliškio Lizdeikos gimnazijos lituanistei.
„Maisto gaminimas man tikrai nėra nemalonus darbas. Atvirkščiai, tai – galimybė pasireikšti kūrybiškumui, galvą praskaidrinantis užsiėmimas. Turiu ir pagalbininką šiam darbui – nemažai „techninių“ darbų padeda atlikti vyras“, – sako mokytoja Gražina.
Kūrybiškumas virtuvėje dažniausiai pasireiškia naujų idėjų paieška ir kūrybišku jų įgyvendinimu.
„Kasmet tie patys receptai – neįdomu, todėl kaskart ieškome kažko naujo. Svarbiausia pasigauti idėją, kurią gali tobulinti, pritaikyti savo poreikiams ir skoniams. Idėjų ieškau įvairiausiais būdais – internete dalyvaudama forumuose, skaitydama maisto tinklaraštininkų siūlomus receptus. Nemažai naujovių parsivežame iš kelionių“, – apie virtuvės žinių tobulinimo būdus pasakoja G. Pilypienė.
Gaudo originalias idėjas
Pilypų šeimoje mėgiamos įvairiausiais būdais paruoštos daržovės, tarp jų – ir džiovintos bei konservuotos maisto atsargos. Jau keleri metai jie patys gaminasi džiovintus pomidorus, prisigamina pomidorų sulčių bei kitokių gardumynų, kuriuos galima sėkmingai panaudoti gaminant kitus patiekalus.
„Pomidorų prisiauginame labai daug. Šviežius baigėme valgyti per Kalėdas. Daugiausia ieškome tokių pomidorų veislių, kurių vaisiai yra mažiau sultingi. Tokie pomidorai greičiau išdžiūsta. Džioviname elektrinėje džiovyklėje supjaustytus griežinėliais. Dar prisidžioviname grybų, įvairių žolelių, kriaušių. Džiovintos kriaušės žiemą – pasaka!“, – su užsidegimu pasakoja radviliškietė.
Tarp jos įdomesniųjų patiekalų – vynuogių lapuose marinuoti agurkai, iš kurių suvartojami ir agurkai, ir lapai. Iš pastarųjų Gražina gamina armėniškus balandėlius „dolma“.
Iš Neapolyje gyvenančios lietuvaitės Gražina išmoko gaminti baravykus aliejuje.
Šeimos mėgiamų burokėlių ji nebeverda, o kepa juos orkaitėje. Arba gamina skanųjį šviežių burokėlių karpačo.
Iš šalia namų augančios kaukazietiškos slyvos vaisių privirė gruziniško padažo „tkemali“ ir dabar juo marinuoja mėsą. Iš baisogalietės kolegės nusižiūrėjo sumaltų česnakų žiedų idėją ir dabar juos irgi naudoja patiekalų marinavimui.
Pusryčiams Gražina iš vakaro pamerkia grikius ir rytą juos tik pašildo keptuvėje. Ir valgo su įvairiausiais priedais – žuvimi, tais pačiais džiovintais pomidorais aliejuje ir kitais.
Pilypų namuose sunkiai rasi majonezo, retai valgomas ir pirktinis kečupas. Mėsą kepa orkaitėje, rankovėje. Retai kada gamina patiekalus iš maltos mėsos. Prieskonius naudoja tik natūralius. Daro įvairius mišinius ir geria daug žolelių arbatų.
„Nors buvo ir toks metas, kai sūnums kepdavau picas“, – juokiasi prisiminusi.
Kelionėse turgus – privalomas
Keliauti mėgstanti Pilypų šeima nemažai valgio gaminimo idėjų bei kai kurių produktų parsiveža iš aplankytų šalių. Jose ragauja jau pagamintus patiekalus arba gaminasi patys.
Iš Kroatijos vežėsi gero alyvuogių aliejaus, iš Gruzijos – prieskonių ir tenykščio „tkemali“. Izraelis pakerėjo daugybe alyvuogių rūšių.
„Bet kurioje aplankytoje svečioje šalyje privalomas dalykas – turgus. Tik ten pajunti tikrąjį vietos gyvenimą, tikrus papročius, ten žmonės bendrauja neformaliai, yra tikresni nei bet kur kitur“, – kelionių ypatumus atskleidžia pedagogė.
Pasak jos, dar prieš atvykdami į šalį, jie jau žino, ką turėtų joje paragauti, ko parsivežti. Bet būna ir netikėtų atradimų.
„Iki šiol negaliu pamiršti Stambule po tiltu valgytos keptos skumbrės skonio. Ten didžiulis žuvies turgus, čia pat kepa žuvį, deda ją ant baltos duonos, pabarsto prieskoniais.
Niekur kitur neradau tiek įvairių prieskonių kaip Gruzijoje. Ten pamatėme ir jų vaišingumą. Gruzijos turguje vyksta gyvas bendravimas ir visi susikalba“.
G. Pilypienė nereta viešnia ir vietiniuose turguose. Netgi turi ten savo „draugikių“ – turgaus moterėlių, iš kurių nuolat perka tai vieną, tai kitą produktą, kurios tarsi gyvosios enciklopedijos, pripasakojančios ne tik apie parduodamas prekes, bet ir pasidalijančios patiekalų receptais iš jų.
Stebuklingieji Gražinos burokėliai
Prie mėsos ar žuvies patiekalų Pilypai mėgsta įvairiai pagamintas daržoves. Viena iš mėgstamiausių – burokėliai. Pats paprasčiausias būdas – nuluptus žalius burokėlius supjaustyti vienodo dydžio gabalais (burokėlį į 3-4 dalis), pabarstyti prieskoniais: kmynais, petražolėmis, džiovinta paprika, maltais pipirais, trintais česnakais, druska. Būtina pašlakstyti aliejumi. Kepti rankovėje apie 1,5 valandos. Tai universalūs burokėliai – jie valgomi karšti, atvėsę naudojami mišrainei, sriubai.
Kai vasarą užauga pirmieji burokėliai, Gražina gamina karpačo. Supjausto plonais gabaliukais (geriausia – bulvių skustuku), užpila padažu, pagamintu iš 5 sudedamųjų dalių: česnako, medaus, druskos, citrinos, aliejaus ir po pusvalandžio valgo.
Autorės nuotr.
„Virtuvė kai kam yra nuobodi, bet man ji – vieta, kur gali atsiskleisti kūrybiškumas“, – sako radviliškietė Gražina Pilypienė.