Konkurso nugalėtojui virtuvė nesvetima

Konkurso nugalėtojui virtuvė nesvetima

Kon­kur­so nu­ga­lė­to­jui vir­tu­vė ne­sve­ti­ma

Ku­li­na­ri­nio kon­kur­so „Ga­mink ir bal­suok“ rug­sė­jo mė­ne­sio nu­ga­lė­to­ju ta­pęs rad­vi­liš­kie­tis Ju­lius JA­SIUS vir­tu­vės ne­si­bo­di. Tik da­bar, kai užau­go vai­kai, su­ma­žė­jo po­rei­kiai, pa­si­kei­tė val­gy­mo įpro­čiai.

Lai­ma AGA­NAUS­KIE­NĖ

alaima@skrastas.lt

„Eta­ti­nis“ šaš­ly­kų ke­pė­jas

Su „Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jais rug­sė­jo mė­ne­sį J. Ja­sius pa­si­da­li­jo dviem pa­pras­tais re­cep­tais – pa­ge­rin­tos gri­kių ko­šės ir že­mai­tiš­kų „deš­rai­nių“ (bul­vi­nių bly­nų su pie­niš­kų deš­re­lių įda­ru) ir su­lau­kė di­džiau­sio skai­ty­to­jų pa­lai­ky­mo.

„Ge­nia­lu­mas sly­pi pa­pras­tu­me ar­ba ge­ra tu­rė­ti daug drau­gų“, – juo­kia­si Šiau­lių au­to­ser­vi­se dir­ban­tis rad­vi­liš­kie­tis, pa­klaus­tas, kas ga­lė­jo pri­si­dė­ti prie jo lai­mė­to ti­tu­lo.

Ta­čiau ne vien gri­kių ko­šę ir ori­gi­na­lius deš­rai­nius šei­mai ga­mi­na vy­ras.

„Kol au­go vai­kai, vi­sa šei­ma la­bai mė­go­me bul­vi­nius pa­tie­ka­lus. Tad tek­da­vo ir ce­pe­li­nus vir­ti, ir bly­nus ar­ba bul­ves kep­ti. Pas­ta­rą­sias itin mė­go sū­nūs. Da­bar ce­pe­li­nai ga­ruo­ja gal daž­niau kai­me, kai su­si­ren­ka­me pas tė­vus“, – sa­ko Ju­lius, sa­ve va­di­nan­tis neiš­ran­kiu mais­tui, ta­čiau tu­rin­čiu mėgs­ta­mų val­gy­ti ir ga­min­ti pa­tie­ka­lų.

Tarp to­kių – ir ma­ka­ro­nų pa­tie­ka­lai. Jų įvai­riais pa­vi­da­lais Ju­liui te­ko ska­nau­ti bū­nant dar­bo ke­lio­nė­je Ita­li­jo­je.

Dar vie­nas Ja­sių šei­mos su­si­bū­ri­muo­se mė­gia­mas pa­tie­ka­las – šaš­ly­kai. Čia jau be­maž vi­sa­da lei­džia­ma pa­si­reikš­ti Ju­liui – jis ir mė­są ma­ri­nuo­ja, ir ją ke­pa.

Pa­sak J. Ja­siaus, per dau­ge­lį me­tų jis yra iš­ban­dęs pa­čius įvai­riau­sius mė­sos ma­ri­na­tus: su ma­jo­ne­zu, ac­tu, po­mi­do­rų pa­da­žu, ke­fy­ru, mi­ne­ra­li­niu van­de­niu ir net alu­mi. Kai nu­si­bos­ta vie­nas, mė­gi­na ki­tą.

Pas­ta­ruo­ju me­tu grį­žo prie pra­di­nio va­rian­to – į ma­ri­na­tą su prie­sko­niais ir svo­gū­nais pi­la šiek tiek ac­to ir la­bai ge­rai vis­ką iš­min­ko. Nuo to, kaip ge­rai mė­sa yra „iš­ma­sa­žuo­ja­ma“ esą pri­klau­so ir šaš­ly­kų minkš­tu­mas bei sko­nis.

Drau­gai Ju­lių va­di­na „eta­ti­niu“ šaš­ly­kų ke­pė­ju, mat bet ko­kia­me su­si­bū­ri­me ši svar­bi pa­rei­ga pa­pras­tai yra pa­ti­ki­ma jam.

Sten­gia­si val­gy­ti svei­kiau

Pen­kių vai­kų šei­mo­je au­gęs rad­vi­liš­kie­tis sa­ko ir paaug­lys­tė­je mėg­da­vęs pa­si­su­kio­ti vir­tu­vė­je – pa­dė­da­vęs ma­mai, ku­ri bu­vu­si pui­ki šei­mi­nin­kė, ruo­šu­si mais­tą ne vie­ne­rioms ves­tu­vėms ar šer­me­nų pie­tums.

J. Ja­sius sa­ko, kad pa­sta­rai­siais me­tais jo šei­ma ėmė la­biau do­mė­tis svei­kes­niu mais­tu, to­dėl ant sta­lo su­ma­žė­jo kiau­lie­nos pa­tie­ka­lų.

Ją vis daž­niau pa­kei­čia viš­tie­na, žu­vis, o bul­vių vie­tą užė­mė ža­lios ir troš­kin­tos dar­žo­vės. Vie­toj duo­nos val­go­mi įvai­rių grū­dų tra­pu­čiai.

Ma­žiau be­rei­kia ir kon­ser­vuo­tų pro­duk­tų, ku­rių anks­čiau pri­si­ruoš­da­vo de­šim­ti­mis lit­rų. Dar­žo­vių šei­mos po­rei­kiams už­siau­gi­na pas kai­me gy­ve­nan­čius tė­vus.

Ret­kar­čiais abu su žmo­na iš­mė­gi­na ir ka­vi­nių mais­tą, ypač jei kur nors iš­va­žiuo­ja.

Be pus­ry­čių į dar­bą neiš­vyks­tan­tis, dar­be pir­mu ir ant­ru pa­tie­ka­lais pa­si­le­pi­nan­tis vy­ras, va­ka­re daž­niau­siai ska­nau­ja žmo­nos pa­ga­min­tą va­ka­rie­nę, o „su­si­žve­jo­tas“ ka­lo­ri­jas iš­bars­to va­ka­rais šok­da­mas šo­kių ko­lek­ty­vo „Šel­miai“ re­pe­ti­ci­jo­se.

Au­to­rės nuo­tr.

Kny­gą apie svei­ką mi­ty­bą do­va­nų ga­vęs rad­vi­liš­kie­tis Ju­lius Ja­sius sa­ko anks­čiau ne­svei­ko mais­to val­gy­da­vęs dau­giau.