
Naujausios
Konkurso laimėtoja linki ruošti maistą su meile
Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Eginta Diliūnaitė, mūsų kraštietė, kilusi iš Pakruojo, laimėjo „Dienos receptų“ konkursą. Jos pasiūlytą silkės su bananais patiekalą „Šiaulių krašto“ skaitytojai išrinko geriausiu vasario mėnesio receptu. Eginta apdovanota „Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga“.
Rūta JANKUVIENĖ
ruta@skrastas
Pagrindinis užsiėmimas – būti mama
E. Diliūnaitė Jungtinėja Karalystėje gyvena beveik trejus metus.
Eginta save vadina „meilės emigrante“. Baigusi lietuvių filologijos studijas Vilniaus universitete išvyko į Jungtinę Karalystę, pas savo draugą.
„Netrukus įsidarbinau, vėliau gimė dukra. Tad pagrindinis mano užsiėmimas šiuo metu – vienerių Meda, – pasakoja kraštietė. – Nepaisant to, kad čia motinystės atostogos labai trumpos ir jau grįžau į darbą, mano pagrindinis užsiėmimas būti mama. Nekantriai laukiu, kada mažoji ūgtelės ir kartu galėsime kepti meduolius Kalėdoms!“
Laisvalaikio turi nedaug, tačiau mėgsta skaityti, atranda laiko ir nėrimui vąšeliu. Bet geriausiai atsipalaiduoja virtuvėje. Mėgsta gaminti, stebinti, eksperimentuoti.
Vertina naminį maistą
Klausiama, koks buvo „pirmasis blynas“, atsako, jog paauglystėje mokėjo „tik kiaušinienę kepti ir sumuštiniais misti“.
„Virtuvė visiškai nedomino, – prisimena Eginta. – Tačiau kai vasarą prieš dvyliktą klasę padirbėjau padavėja vienoje rajono kavinių ir pamačiau tikrą puodų šou, supratau, kad sukiojimasis virtuvėje ne kančia, o tikrų tikriausias menas! Tada ir prasidėjo...Pirmas rimtas gaminimas buvo obuolių pyragas. Recepto jau nepamenu, bet radau kažkokiame žurnale ir žinau, kad reikėjo 8 kiaušinių... Bet pamiršau kepimo miltelius ir vietoj puraus biskvito valgėme saldų omletą.“
Konkurso laimėtoja pabrėžia, jog įpratusi vertinti namie ruoštą maistą. Pačiai niekada neteko maitintis pusfabrikačiais, nes mama visada gamino ir gamina.
„Tad ir mano gaminami patiekalai yra tokie „mamiški“, paprasti ir sotūs, – sako Eginta. – Dažniausiai gaminu mėsos patiekalus, žuvį. Dievinu bulves ir viską, kas iš jų, todėl noriu dar pasidalyti bulvių su kumpiu ir sūriu receptu.“
Jacket Potatoes
Dideles neskustas bulves nuplauti, apipurkšti aliejumi ir įtrinti druska (nepagailėti, manau, jos dėka odelė traški...). Kiekvieną bulvę vynioti atskirai į foliją ir kepti 190 laipsnių temperatūroje apie 45 min.
Ištraukus pjauti „kryžių“, spausti priešingus kampus, kad „prasižiotų“ :) dėti kumpį (smulkintą šoninę), palikti folijoje, bet jau atviru viršumi ir pakepti dar 15 minučių. Galiausiai pabarstyti sūriu ir palikti 3-5 min. orkaitėje, kad sūris išsilydytų.
Pateikti su česnakiniu padažu (natūralus jogurtas, česnakas, druska, pipirai ir krapai).
Bulvių įdaras gali būti ir kitoks: Didžiojoje Britanijoje populiaru į bulves dėti konservuotas pupeles arba tuną su kukurūzais.
Visus „Šiaulių krašto“ skaitytojus sveikinu su pavasariu ir linkiu nebijoti atrasti naujus skonius. Visi mes esame puikūs šeimininkai, svarbu gaminti su meile ir tiems, kuriuos mylime.
Asmeninės nuotr.
NUOSTATA: Eginta Diliūnaitė, mėgstanti gaminti ir improvizuoti, teigia, jog „sukiojimasis virtuvėje – ne kančia“.
PRIZAS: Mėnesio kulinarei dovana – „Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga“.