Konkurso laimėtoja linki ruošti maistą su meile

Konkurso laimėtoja linki ruošti maistą su meile

Kon­kur­so lai­mė­to­ja lin­ki ruoš­ti mais­tą su mei­le

Jung­ti­nė­je Ka­ra­lys­tė­je gy­ve­nan­ti Egin­ta Di­liū­nai­tė, mū­sų kraš­tie­tė, ki­lu­si iš Pak­ruo­jo, lai­mė­jo „Die­nos re­cep­tų“ kon­kur­są. Jos pa­siū­ly­tą sil­kės su ba­na­nais pa­tie­ka­lą „Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jai iš­rin­ko ge­riau­siu va­sa­rio mė­ne­sio re­cep­tu. Egin­ta ap­do­va­no­ta „Vil­niaus ve­ge­ta­riš­kų pa­tie­ka­lų kny­ga“.

Rū­ta JAN­KU­VIE­NĖ

ru­ta@sk­ras­tas

Pag­rin­di­nis už­siė­mi­mas – bū­ti ma­ma

E. Di­liū­nai­tė Jung­ti­nė­ja Ka­ra­lys­tė­je gy­ve­na be­veik tre­jus me­tus.

Egin­ta sa­ve va­di­na „mei­lės emig­ran­te“. Bai­gu­si lie­tu­vių fi­lo­lo­gi­jos stu­di­jas Vil­niaus uni­ver­si­te­te iš­vy­ko į Jung­ti­nę Ka­ra­lys­tę, pas sa­vo drau­gą.

„Net­ru­kus įsi­dar­bi­nau, vė­liau gi­mė duk­ra. Tad pa­grin­di­nis ma­no už­siė­mi­mas šiuo me­tu – vie­ne­rių Me­da, – pa­sa­ko­ja kraš­tie­tė. – Ne­pai­sant to, kad čia mo­ti­nys­tės ato­sto­gos la­bai trum­pos ir jau grį­žau į dar­bą, ma­no pa­grin­di­nis už­siė­mi­mas bū­ti ma­ma. Ne­kant­riai lau­kiu, ka­da ma­žo­ji ūg­te­lės ir kar­tu ga­lė­si­me kep­ti me­duo­lius Ka­lė­doms!“

Lais­va­lai­kio tu­ri ne­daug, ta­čiau mėgs­ta skai­ty­ti, at­ran­da lai­ko ir nė­ri­mui vą­še­liu. Bet ge­riau­siai at­si­pa­lai­duo­ja vir­tu­vė­je. Mėgs­ta ga­min­ti, ste­bin­ti, eks­pe­ri­men­tuo­ti.

Ver­ti­na na­mi­nį mais­tą

Klau­sia­ma, koks bu­vo „pir­ma­sis bly­nas“, at­sa­ko, jog paaug­lys­tė­je mo­kė­jo „tik kiau­ši­nie­nę kep­ti ir su­muš­ti­niais mis­ti“.

„Vir­tu­vė vi­siš­kai ne­do­mi­no, – pri­si­me­na Egin­ta. – Ta­čiau kai va­sa­rą prieš dvy­lik­tą kla­sę pa­dir­bė­jau pa­da­vė­ja vie­no­je ra­jo­no ka­vi­nių ir pa­ma­čiau tik­rą puo­dų šou, su­pra­tau, kad su­kio­ji­ma­sis vir­tu­vė­je ne kan­čia, o tik­rų tik­riau­sias me­nas! Ta­da ir pra­si­dė­jo...Pir­mas rim­tas ga­mi­ni­mas bu­vo obuo­lių py­ra­gas. Re­cep­to jau ne­pa­me­nu, bet ra­dau kaž­ko­kia­me žur­na­le ir ži­nau, kad rei­kė­jo 8 kiau­ši­nių... Bet pa­mir­šau ke­pi­mo mil­te­lius ir vie­toj pu­raus bisk­vi­to val­gė­me sal­dų om­le­tą.“

Kon­kur­so lai­mė­to­ja pa­brė­žia, jog įpra­tu­si ver­tin­ti na­mie ruoš­tą mais­tą. Pa­čiai nie­ka­da ne­te­ko mai­tin­tis pus­fab­ri­ka­čiais, nes ma­ma vi­sa­da ga­mi­no ir ga­mi­na.

„Tad ir ma­no ga­mi­na­mi pa­tie­ka­lai yra to­kie „ma­miš­ki“, pa­pras­ti ir so­tūs, – sa­ko Egin­ta. – Daž­niau­siai ga­mi­nu mė­sos pa­tie­ka­lus, žu­vį. Die­vi­nu bul­ves ir vis­ką, kas iš jų, to­dėl no­riu dar pa­si­da­ly­ti bul­vių su kum­piu ir sū­riu re­cep­tu.“

Jac­ket Po­ta­toes

Di­de­les ne­skus­tas bul­ves nu­plau­ti, api­purkš­ti alie­ju­mi ir įtrin­ti drus­ka (ne­pa­gai­lė­ti, ma­nau, jos dė­ka ode­lė traš­ki...). Kiek­vie­ną bul­vę vy­nio­ti at­ski­rai į fo­li­ją ir kep­ti 190 laips­nių tem­pe­ra­tū­ro­je apie 45 min.

Išt­rau­kus pjau­ti „kry­žių“, spaus­ti prie­šin­gus kam­pus, kad „pra­si­žio­tų“ :) dė­ti kum­pį (smul­kin­tą šo­ni­nę), pa­lik­ti fo­li­jo­je, bet jau at­vi­ru vir­šu­mi ir pa­kep­ti dar 15 mi­nu­čių. Ga­liau­siai pa­bars­ty­ti sū­riu ir pa­lik­ti 3-5 min. or­kai­tė­je, kad sū­ris iš­si­ly­dy­tų.

Pa­teik­ti su čes­na­ki­niu pa­da­žu (na­tū­ra­lus jo­gur­tas, čes­na­kas, drus­ka, pi­pi­rai ir kra­pai).

Bul­vių įda­ras ga­li bū­ti ir ki­toks: Di­džio­jo­je Bri­ta­ni­jo­je po­pu­lia­ru į bul­ves dė­ti kon­ser­vuo­tas pu­pe­les ar­ba tu­ną su ku­ku­rū­zais.

Vi­sus „Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jus svei­ki­nu su pa­va­sa­riu ir lin­kiu ne­bi­jo­ti at­ras­ti nau­jus sko­nius. Vi­si mes esa­me pui­kūs šei­mi­nin­kai, svar­bu ga­min­ti su mei­le ir tiems, ku­riuos my­li­me.

As­me­ni­nės nuo­tr.

NUOS­TA­TA: Egin­ta Di­liū­nai­tė, mėgs­tan­ti ga­min­ti ir imp­ro­vi­zuo­ti, tei­gia, jog „su­kio­ji­ma­sis vir­tu­vė­je – ne kan­čia“.

PRI­ZAS: Mė­ne­sio ku­li­na­rei do­va­na – „Vil­niaus ve­ge­ta­riš­kų pa­tie­ka­lų kny­ga“.