
Naujausios
„Kleckiukų“ skonį prisimena iki šiol
Lapkričio mėnesį didžiausio populiarumo sulaukė Kelmės rajono Baldegių kaimo gyventojos Elenos Palubinskienės dienos receptas. Skaniausi jai būdavo mamos pagaminti ruginių miltų „kleckiukai“.
Regina MUSNECKIENĖ
reginamus@skrastas.lt
Nuo 15 metų Elena pradėjo dirbti. 23 metų ištekėjo. Dirbo ir augino tris dukras. Pavakarę, išeidama iš namų į fermą, į duonkepį įkišdavo skardą su plokštainio mase. Kai sugrįždavo po darbo, likdavo išsitraukti skardą iš krosnies ir karštą patiekalą padalyti šeimynai.
Dažnai savo šeimai kepdavo naminę duoną, bandeles, sausainius, darydavo girą, lipdydavo „skuzdėlyną“, maišydavo naminį "tinginį".
Vakarienei dažnai virdavo pienišką sriubą. Šeima labai mėgdavo „zacirką“. Šiai sriubai turėjo savo receptą.
Užmaišydavo tirštoką blynų tešlą, ją paskanindavo kiaušiniais ir leisdavo į verdantį vandenį per tarką. Į puodą krisdavo smulkūs lašelių formos tešlos gabaliukai, čia tapdavo „zacirkos kleckučiais“. Baigiant virti sriubą užbalindavo.
Kulinarinių gudrybių ponia Elena mokėsi iš savo mamos.
„Dabar parduotuvės lūžta nuo skanumynų. Per šventes sunku kuo nors nustebinti, nes visus skanumynus žmonės valgo beveik kasdien arba bent savaitgaliais. O anuomet reikėdavo gerokai paplušėti, kad iš paprastų produktų išgautum kokį skanėstą“, – lygina ponia Elena.
Ypač skanūs E. Palubinskienei būdavę „kleckiukai“ iš ruginių miltų. Kai mama užmaišydavo tešlą duonai ir ją išraugindavo, suformavus duonos kepaliukus, kartais atlikdavo tešlos. Tuomet mama padarydavo virtinukus, mesdavo į puodą su verdančiu vandeniu. „Toks saldrūgštis tų virtinukų skonis! Kartais ir dabar jį jaučiu burnoje. Kaip skanu būdavo su spirgučiais!“
Savaip mama kepdavo ir duoną su lašinukais. Spirgučių ji neįminkydavo į tešlą. Lašinius supjaustydavo plonomis riekelėmis, pakepindavo, sudėdavo ant vieno duonos sluoksnio. Paskui juos užklodavo kitu tešlos sluoksniu. Lašinukai būdavo tarsi įdaras.
Savo duonkepėje anksčiau kepdavo duoną ir pati Elena.
Sužinojusi, kad už „Šiaulių kraštui“ pateiktus savo receptus gaus vegetariškų valgių receptų knygą, ponia Elena labai apsidžiaugė. Jai ši knyga bus naudinga, nes pati perėjo prie vegetariškos mitybos.
Rytais labiausiai mėgsta valgyti avižinę košę. Avižų dribsnius verda piene, košę paskanina razinomis ir obuoliais.
Pietums moteris kepasi daržovių kotletukų. Pakepina susmulkinto kopūsto, paprikų, morkų, svogūnų ir grybų. Gautą daržovių masę sutvirtina keliais šaukštais krakmolo ir pora kiaušinių. Viską sumaišo, formuoja kotletukus ir kepa juos aliejuje. Karštus valgo pietums. Skanūs ir šalti. Juos galima su arbata valgyti pusryčiams.
Panašius kotletukus E. Palubinskienė kepa ir iš avižinių dribsnių. Juos valgo su padažu. Prisimena kartą tokių kotletukų prikepė per šienapjūtę. Talkininkai nesuprato, jog jie kepti ne iš mėsos.
Autorės nuotr.
„Šiaulių krašto“ dovana – vegetariškų valgių receptų knyga – Elenai Palubinskienei labai pravers, nes moteris labiau mėgsta lengvą maistą.