
Naujausios
Saldaturgyje – tik vienas saldainių prekeivis
Šeštadienį Šiaulių Povilo Višinskio aikštėje veikiančiame Kalėdų miestelyje buvo atgaivintas istorinis saldaturgis. Nors šiemet Šiauliai akcentavo esantys miestas, kuriame gimsta saldumynai, saldaturgyje prekiavo tik vienas saldainių prekeivis iš Latvijos.
Simona PUŽAITĖ
simona@skrastas.lt
Iš Latvijos atvykęs Viečeslovas Kovalovas juokėsi, jog Kalėdų miestelyje būti vieninteliu saldainių prekeiviu – puiku. „Tikrai nesijaučiu vienišas, taip net geriau“, – juokėsi vyras.
Rygoje gyvenantis latvis šiauliečiams pardavinėjo saldumynus iš Saldus miesto saldumynų fabriko. Pagrindinį asortimentą sudaro tradicinės latvių „karvutės“, vadinamos „Gotina“. Šiuos saldainius Saldus fabrikas gamina nuo 1960 metų.
V. Kovalovas didžiuojasi siūlantis patį plačiausią asortimentą – 14 skirtingų rūšių „karvučių“. Nors šiauliečiai daugiausiai perka klasikinius saldainius, latvis siūlo paragauti ir mažiau įprastų: su kava, riešutais, įvairiomis sėklomis, medumi, vyšnių įdaru, juoda duona, mėtomis.
Taip pat galima įsigyti rabarbarų, slyvų šokolade, marmelado su šaltalankiais, obuoliais, avietėmis ir spanguolėmis.
Pasak prekeivio, visi priedai natūralūs, nėra dirbtinių dažiklių, konservantų. Visos „karvutės“ gaminamos rankomis, kaip ir senovėje. Pagrindinis ingredientas – pienas, cukrus ir priedai.
Nuo seno Šiaulių regione paskutinį šeštadienį prieš Kūčias veikdavo saldaturgis. Atgaivintame saldaturgyje daugiausiai buvo galima įsigyti mėsos gaminių, žuvies, medaus, suvenyrų.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
SALDAINIAI: Atgaivintame istoriniame saldaturgyje saldainiais prekiavo tik latvis Viečeslovas Kovalovas. Jis šiauliečiams siūlė įsigyti net 14 skirtingų rūšių „karvučių“.