Rūpestis vaikais paskatino rinktis ekologišką maistą

Mikšių šeima vertina ne tik ekologiškų pieno produktų naudą sveikatai, bet ir skonį – „Eko Žemaitijos“ produkciją mėgsta visi šeimos nariai.
Šiaulių priemiestyje, Verduliukų kaime, gyvenanti Mikšių šeima daug dėmesio skiria mitybai – prioritetą teikia ekologiškiems produktams. Pasak Šarūno Mikšio, be sintetinių trąšų, pesticidų, antibiotikų, sintetinių priedų užaugintas ir pagamintas maistas neabejotinai naudingas sveikatai, o ir skonis kitas. Šiek tiek didesnės ekologiškų maisto produktų kainos pašnekovo negąsdina – geresnė savijauta su kaupu atperka išlaidas, o sutaupyti galima racionaliai planuojant pirkinius ir nešvaistant maisto.

Palanku sveikatai ir gamtai

Dviejų mokyklinio amžiaus vaikų tėtis Š. Mikšys tikina, kad būtent rūpestis vaikais pakoregavo šeimos įpročius, paskatino atidžiau rinktis maisto produktus: „Matome, kiek aplink vaikų su alergijomis, dermatitais, autoimuninėmis ligomis. Žinoma, nuo ligų niekas nėra apsaugotas, jas lemia daug veiksnių, tačiau tikiu, kad valgydami ekologišką maistą be chemijos gerokai sumažiname riziką, esame tikri, kad savo vaikams suteikiame, ką galime geriausio.“

Š. Mikšio teigimu, dauguma tėvų atsakingai žiūri į vaikų mitybą, tačiau vien gerų norų nepakanka, reikia ir pasidomėti, susirinkti informaciją. „Bendraujant su draugais, kaimynais ir užsiminus apie ekologišką maistą, dažnai išgirstame: „tai ir mes perkame iš ūkininko, atsivežame iš kaimo“ ir pan. Tenka aiškinti, jog „iš kaimo“ ir ekologiškas produktas netolygu – jeigu produktas nesertifikuotas ir nepaženklintas, nėra jokių garantijų, kad jis nepurkštas pesticidais, netręštas „chemija“, į jį nepridėta skonio stipriklių“, – sakoo Š. Mikšys.

Pašnekovo teigimu, nors sveikata – pagrindinis motyvas rinktis ekologišką maistą, jis anaiptol ne vienintelis: „Auga karta, neabejinga gamtos tausojimui, gyvūnų gerovei, o ekologinis ūkininkavimas draugiškas aplinkai, leidžia džiaugtis gamtos dovanomis jos nealinant, apie tai dažnai pasikalbame su vaikais.“

Itin griežta kontrolė

Ekologiškus pieno ūkius vienijančio kooperatyvo „Eko Žemaitija“ direktorius Mindaugas Žutautas teigia, kad vaikus auginančios šeimos – dažnas jų produkcijos pirkėjas. Be to, vis daugiau lopšelių-darželių, pradinių mokyklų renkasi ekologišką maitinimo kryptį, nes juk sveiki ir laimingi vaikai – pamatinė kiekvienos visuomenės vertybė. Pasak M. Žutauto, sveikatai palankus vaikų maitinimas svarbus ir dėl ateities perspektyvos, kadangi vaikystėje formuojasi įpročiai, kurie žmogų lydi visą gyvenimą.

„Tai motyvuoja ir mūsų kooperatyvo narius, nors ekologinis ūkininkavimas anaiptol nėra lengvas. Kiekvienas gamybos etapas labai griežtai reglamentuojamas, kontroliuojamas atsakingų institucijų, o produkcijos kiekiais niekuomet nepakonkuruosime su cheminiais ūkiais, tačiau tikime tuo, ką darome – gaminame žmogui ir gamtai palankią produkciją“, – sako M. Žutautas.

Ekologiški „Eko Žemaitijos“ sūriai, varškė, sviestas, kefyras, jogurtas prieinami ir Šiaulių krašto gyventojams – produkcijos galima rasti Šiaulių „Akropolio“ „Maxima“ parduotuvėje arba užsisakyti internetinėje parduotuvėje www.rupus.lt, iš kurios ekologiški produktai bus pristatyti ir į atokesnes vietoves.

Užs. Nr. 540111

Viešinimo projekto rėmėjas – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.

1 1 1 1