Pigesni pietūs išgelbės ne visus

Pigesni pietūs išgelbės ne visus

Pigesni pietūs išgelbės ne visus

Pietaujančių darbo vietoje daugėja — pietus kavinėje ar valgykloje ne vienas iškeitė į mišraines iš prekybos centro. Sunkmetį išgyvenančios kavinės stengiasi būti lanksčios: mažina kainas, klientus vilioja akcijomis ir keičiamais meniu. Valgytojams tai šiokia tokia nauda iš krizės. Bet konkurencinėje kovoje išliks ne visi — kai kurios maitinimo įstaigos jau užsidaro.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skrastas.lt

„Laimės valandos“ ir nauji produktai

„Visi esame surišti viena virve, — sako Šiaulių kavinės-baro “Arkos“ savininkė Algina Mikšienė. — Yra blogiau, blogiau ir blogiau, ir dar niekas nežino, kaip toliau bus“.

Mažiau lankytojų ir vakarėlių jau buvo ir praėjusių metų gruodį — situacija ėmė keistis pasigirdus kalboms apie krizę. O po Naujųjų metų pirmasis mėnuo būna ramesnis — „sausis yra sausas“.

„Valgyti žmonės valgo, tik mažiau švenčia. Viskas priklausys nuo Viešpačio, finansinės Lietuvos padėties. Jei valdžia taip nuteikė, vadinasi, mums yra blogai“, — sako ponia Algina.

Į kavinę dabar klientai viliojami dienos pietumis, „laimės valandomis“.

UAB „AJ Šokolado gamyba“ direktorius Gintaras Liaušas lankytojų sumažėjimą pajuto po Naujųjų metų, bet tikisi, kad tai — ne sunkmečio, o pošventinio laikotarpio, padidėjusių mokesčių pasekmė. “Žmonės kavai 3— 4 litus dar turi“, — sako Gintaras.

Šiaulių bulvaras ištuštėjo jau anksčiau, dar dalį žmonių turėtų „nusiurbti“ pavasarį atsidarysiantis didelis prekybos bei pramogų centras.

Kad ištvertų sunkumus, direktorius planuoja pateikti naujų produktų, pasiūlyti mažesnius tortukus. Kad klientams būtų pigiau ir už 10 litų galėtų daugiau paragauti.

Taikosi prie klientų

Restorano-picerijos „Brodvėjaus pica“ direktorė Raimonda Bružinskienė sako, kad sunkmetis pasijautė pernai — antroje metų pusėje.

Pasak direktorės, visose trijose mieste veikiančiuose restoranuose-picerijose žmonių sumažėjo tolygiai: „Žmonių sumažėjo ir parduotuvėse — visi laukia krizės. Žmonės taupo. Turi paskolų, o darbų nebėra, paslaugos pabrango“.

Lygindama devynerius restorano-picerijos darbo metus, ponia Raimonda pastebi, kad šių metų pradžia — prasčiausia iš visų praėjusiųjų.

Picerija ieško būdų klientams patraukti: mažina kainas, siūlo dideles ir mažas porcijas.

„Visiems reikia išgyventi. Būtinai stengsimės išsaugoti darbuotojus. Ir tikimės, kad situacija pasikeis“, — optimizmo nepraranda direktorė.

Šeštus metus veikiantis restoranas „Retro“ po Naujųjų pakeitė darbo laiką — nebedirba sekmadieniais. Restorano savininkė Tatjana Keclach sako, kad sekmadieniais dirbti neapsimoka, nes labai mažai klientų.

Nors klientų ir sumažėjo, apie užsidarymą negalvoja. Ir toliau rengia muzikinius vakarus ir tikisi, kad ištikimiausi klientai sugrįš.

Planuoja akcijas, pasiūlymus — kad išgyventų. Viena iš minčių — sveikuolių maistas, nes sunkiu laikotarpiu žmonės susimąsto apie sveikesnį ir pigesnį valgį.

Jei situacija negerės, ponia Tatjana sako, jog teks atleisti vieną kitą darbuotoją.

Pasak kavinės-baro „Kapitonas Morganas“ direktorės Danguolės Martinkienės, sausis nebuvo toks blogas, kokio tikėjosi. Užsieniečiai — vieni iš ištikimiausių šiuo metu kavinės klientų.

„Visada norisi daugiau klientų. Bet manau, kad sunkmetis dar laukia ateityje“, — mano D. Martinkienė.

Kavinė jau sumažino darbuotojų. Reaguojant į pasikeitusią situaciją, pasiūlė verslo pietus. Peržiūri ir meniu: kainos turėtų truputį mažėti, vyks akcijos. Planuose — ir pusryčių akcija, nes tiekėjai irgi reaguoja į pasikeitusius klientų įpročius.

„Nekantraudami laukiame vasaros. Manau, visi mėnesiai iki vasaros bus sunkesni nei dabartiniai“, — sako “Kapitono Morgano“ direktorė.

Atsidarė netinkamu laiku

„Liūdnai laikomės, — sako mažiau nei metus veikiančio restorano “Raudonmedžio rojus“ atstovas Deividas Visokavičius — Neseniai atsidarėme, ir, tikriausiai, greitai užsidarysime“. “Tilžės“ laisvalaikio ir prekybos centre įsikūręs restoranas buvo išskirtinis — uždarame kieme išsaugotas senas buvusios gamyklos plytų statinys galėjo atgyti naujai. Planuojama, kad restoranas veiks dar apie mėnesį. Priežastis — klientų stoka. Baras veikia, o virtuvė beveik nebedirba.

„Pagal sumanymą atrodė viskas super. Šiauliuose tai — viena iš prabangiausių, įdomiausių, gražiausių vietų, bet pradėjome dirbti netinkamu laiku. Jei būtume duris atvėrę anksčiau, gal būtume spėję įsibėgėti, turėję daugiau pastovios klientūros“, — sako D. Visokavičius.

Dėl klientų stokos iš prekybos centro jau išsikėlė restoranas „Via Hansa“, “Pieno baras“.

PIETŪS: Viena iš naujovių — pigesni pietūs. 

POREKIS: UAB „AJ Šokolado gamyba“ direktorius Gintaras Liaušas sako, jog tenka derintis prie pakitusios situacijos.

Sauliaus JANKAUSKO nuotr.

SITUACIJA: Originalų restoraną „Raudonmedžio rojus“ svarstoma uždaryti. 

 

AKCIJA: Kavinės sunkmečiu taiko nuolaidas, skelbia apie akcijas.

STABTELĖJIMAS: Restoranas „Via Hansa“ nebedirba. Savininkas tikisi, kad užsidarė ne visam, ir planuoja atidaryti restoraną kitoje vietoje.

Jono TAMULIO nuotr.

KLIŪTYS: Kai kurių buvusių kavinių vietoje kabo užrašas, jog nedirbama dėl techninių kliūčių.