
Naujausios
„Su jais mes jau kaip šeimos nariai, ne tik aktualijas aptariame, bet ir su šventėmis vieni kitus sveikiname“, – apie nuolat grįžtančius klientus kalbėjo Ineta Servienė. Pasak ūkininkės, nors daugumai žmonių norisi kuo pigesnių produktų, jų klientai renkasi kokybę. „Patys netoleruojame stipriai chemizuoto maisto, tad net kitų minčių nebuvo, kaip tik rinktis tvarų, griežtus nacionalinės maisto kokybės sistemos (NKP) reikalavimus atitinkantį ūkininkavimą.“
Gerokai aukštesni kokybės standartai
Šiuo metu Servų ūkyje 8 hektarai obuolių ir kriaušių sertifikuoti kaip nacionalinės maisto kokybės sistemos – NKP – produktai. Tačiau, I. Servienės teigimu, ir likusi produkcija auginama laikantis tų pačių standartų. O NKP standartai, lyginant su įprastine produkcija, išties aukšti: leidžiamas daug mažesnis sintetinių mineralinių trąšų naudojimas, augalai kur kas rečiau purškiami pesticidais, o laikotarpis nuo paskutinio purškimo iki derliaus nuėmimo – gerokai ilgesnis nei standartiniame ūkyje. Be to, jau nuėmus derlių negalima naudoti jokios „chemijos“ ilgesniam produkcijos išlaikymui, tad ant pirkėjų stalo visuomet atsiduria šviežesni produktai.
Natūralu, kad chemiškai neapdoroti vaisiai, uogos greitai genda, tad Servų šeima investavo į produkcijos perdirbimą. Lukšiuose įkurtame ceche iš savų vaisių ir uogų gaminamos sultys, arbatos, uogienės, obuolių sūriai, kita produkcija. Servų ūkis taip pat prekiauja ir vaismedžių sodinukais.
Būtina pažymėti, kad visas NKP sertifikavimo procesas yra griežtai kontroliuojamas ir prižiūrimas atsakingų institucijų.
Iš ūkininkų – tiesiai ant pirkėjų stalo
Išskirtinė kokybė – ne vienintelis principas, kuriuo vadovaujasi Servų šeima. Ūkininkai nuo pirmųjų derlių tvirtai apsisprendė savo produkciją pardavinėti ne per tarpininkus, o tiesiogiai. Sutrumpinus tiekimo grandinę ne tik užtikrinama įmanoma geriausia kaina pirkėjui, bet ir suteikiama asmeninė garantija dėl produkcijos kokybės ir šviežumo, kuriamas ilgalaikis ryšys tarp ūkininko ir galutinio vartotojo.
Šiandien Servos prekybą vykdo jau minėtuose Lukšiuose, penktadieniais ir šeštadieniais vykstančiame mobiliajame turgelyje Šiaulių „Akropolyje“.
Mobiliųjų turgelių veiklą Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose organizuojančio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ vadovas Mindaugas Maciulevičius pažymi, kad Servų pavyzdys įkvepiantis: „Būtent to ir siekiame, kad ūkininkai turėtų betarpišką ryšį su savo klientais, o miestų žmonėms būtų prieinamas šviežias, kokybiškas, kuo natūralesnis maistas.“
Pasak M. Maciulevičiaus penktadieniais ir šeštadieniais Šiaulių „Akropolyje“ vykstančiame turgelyje asortimentas išties platus – priklausomai nuo sezono čia prekiauja 30–40 ūkininkų, tad šiauliečiai ir miesto svečiai turi puikią galimybę nusipirkti kokybiško maisto tiesiai iš ūkininkų. M. Maciulevičius sako, kad nors ekologiški ir NKP produktai neišvengiamai šiek tiek brangesni, tinkamai planuojant, dažniau apsiperkant, mažiau švaistant, galima ne tik neviršyti įprastų išlaidų, bet net ir sutaupyti: „Kiek girdime atvejų, kai žmonės „pigiai“ prisikrauna pilną bagažinę maisto produktų, o paskui pusę jų išmeta, tad būkime sąmoningi, atsakingi, rūpinkimės savo ir artimųjų sveikata, rinkdamiesi kokybišką maistą.“
Užs. Nr. 576605