
Naujausios
Laimėtojai patinka gaminti desertus
„Šiaulių krašto“ skelbiamą „Dienos recepto“ konkursą lapkričio mėnesį laimėjo trylikametė radviliškietė Živilė VITKAUSKAITĖ. Jos pasiūlytas blynelių su šokoladu receptas, kurį moksleivė pati sugalvojo, surinko daugiausia skaitytojų balsų.
Laima AGANAUSKIENĖ
alaima@skrastas.lt
Randa laiko ir virtuvei
Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos septintąją klasę lankanti Živilė virtuvėje nėra tik viešnia – per atostogas, savaitgaliais ar turėdama daugiau laisvo laiko mergina joje užsidaro ir pasidarbuoti.
Dažniausiai Živilė sugalvoja tėvus ir brolį palepinti saldumynais – keksiukais, pyragaičiais. Kol ji gamina, niekas negali įeiti į virtuvę.
„Tėtis gamindamas nenori, kad jam kas trukdytų, aš – irgi“, – sako septintokė.
Jei tik turi laiko (be pamokų ruošimo, Živilė nemažai laiko praleidžia krepšinio treniruotėse, varžybose), mergina stengiasi, kad jos kepiniai būtų išbaigti – ne tik gardūs, bet ir papuošti. Galbūt – šokoladu, gal – glajumi ar pabarstukais. Jai svarbu ir estetinė patiekalo išvaizda.
„Moku pagaminti ir kai kurių antrųjų patiekalų – močiutė kaime išmokė ir blynų tešlą sumaišyti, ir blynus kepti. Padedu jai darbuotis, kai suvažiuoja daugiau šeimos narių, bet ką nors rimtesnio gaminti pati viena dar nedrįstu“, – prisipažįsta Živilė.
Vitkauskų šeimoje virtuvėje sukiojasi visi, išskyrus antroką brolį, kuris šiems darbams dar per mažas.
Kai į ją įeina Živilė, tai jau būna susiradusi kokį norimą išmėginti receptą. Jų dažniausiai ieško internete.
„Mes namuose stengiamės valgyti kuo sveikesnį, namie gamintą maistą. Pas mus visada yra daržovių – ir šviežių, ir konservuotų, tačiau būna dienų, kai tėvai leidžia nukrypti nuo įprastų patiekalų. Tada jau išbandome ir picų, ir mėsainių. Aš irgi manau, kad retkarčiais galima suvalgyti ir tokio maisto“, – šypteli paauglė.
Anot Živilės, jos klasėje yra tik viena mergina, kuriai irgi patinka gaminti, tad kartais jos apsikeičia sužinotais ir išmėgintais receptais, yra kartu ir gaminusios.
Kitoms klasiokėms labiau patinka kitokia veikla – sportas, šokiai. Dauguma Živilės dienų irgi yra užimtos sportu, todėl savaitgaliais ji mėgsta pailsėti, ilgiau pamiegoti.
Radviliškietė džiaugėsi tapusi lapkričio mėnesio kulinarijos konkurso nugalėtoja ir atsidėkodama visiems už ją balsavusiems, pasiūlė šventinių sausainukų receptą. „Jie mums labai patiko ir tinka bet kokioms šventėms. Su šventėmis visus ir sveikinu“.
Šventiniai plikyti sausainukai
Pyragaičių tešlai reikės 100 gramų sviesto, 1 stiklinės vandens, žiupsnelio druskos ir cukraus, 1 stiklinės miltų, 4 kiaušinių.
Į puodą supilti vandenį, sudėti sviestą, įberti šiek tiek cukraus ir druskos ir viską kaitinti, kol užvirs. Tuomet reikia pilti miltus ir visą laiką maišyti, kol tešla atšoks nuo indo sienelių ir taps vientisa.
Tešlą sudedame į kitą dubenį, į ją mušame po vieną kiaušinį, nuolat plakdami plaktuvu. Masę supilame į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriaus formuojame norimo dydžio sausainukus.
Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes.
Įdarui reikės 0,5 kilogramo 9 proc. riebumo varškės, 150 gramų 35 proc. riebumo grietinėlės, 100 mililitrų kondensuoto pieno. Visus ingredientus sutriname elektriniu plaktuvu. Paruoštą masę dedame į konditerinį maišelį.
Iškeptus sausainukus atvėsiname, dugne formuojame skylutę, per kurią įspaudžiame įdaro.
Paruoštus sausainukus papuošiame šokolado glaistu, kuriam reikės 100 gramų juodojo šokolado ir tiek pat – 35 proc. riebumo grietinėlės.
Grietinėlę pakaitiname puode, dedame šokoladą ir viską maišome iki vientisos masės. Į paruoštą glaistą merkiame sausainukus ir juos paliekame vėsioje vietoje, kad šokoladas sustingtų.
Laimos AGANAUSKIENĖS nuotr.
Nugalėtoja tapusi ir knygą laimėjusi radviliškietė moksleivė Živilė Vitkauskaitė labiausiai mėgsta gaminti desertus.