Laimėtojai patinka gaminti desertus

Laimėtojai patinka gaminti desertus

Lai­mė­to­jai pa­tin­ka ga­min­ti de­ser­tus

„Šiau­lių kraš­to“ skel­bia­mą „Die­nos re­cep­to“ kon­kur­są lapk­ri­čio mė­ne­sį lai­mė­jo try­li­ka­me­tė rad­vi­liš­kie­tė Ži­vi­lė VIT­KAUS­KAI­TĖ. Jos pa­siū­ly­tas bly­ne­lių su šo­ko­la­du re­cep­tas, ku­rį moks­lei­vė pa­ti su­gal­vo­jo, su­rin­ko dau­giau­sia skai­ty­to­jų bal­sų.

Lai­ma AGA­NAUS­KIE­NĖ

alaima@skrastas.lt

Ran­da lai­ko ir vir­tu­vei

Rad­vi­liš­kio Vin­co Ku­dir­kos pro­gim­na­zi­jos sep­tin­tą­ją kla­sę lan­kan­ti Ži­vi­lė vir­tu­vė­je nė­ra tik vieš­nia – per ato­sto­gas, sa­vait­ga­liais ar tu­rė­da­ma dau­giau lais­vo lai­ko mer­gi­na jo­je už­si­da­ro ir pa­si­dar­buo­ti.

Daž­niau­siai Ži­vi­lė su­gal­vo­ja tė­vus ir bro­lį pa­le­pin­ti sal­du­my­nais – kek­siu­kais, py­ra­gai­čiais. Kol ji ga­mi­na, nie­kas ne­ga­li įei­ti į vir­tu­vę.

„Tė­tis ga­min­da­mas ne­no­ri, kad jam kas truk­dy­tų, aš – ir­gi“, – sa­ko sep­tin­to­kė.

Jei tik tu­ri lai­ko (be pa­mo­kų ruo­ši­mo, Ži­vi­lė ne­ma­žai lai­ko pra­lei­džia krep­ši­nio tre­ni­ruo­tė­se, var­žy­bo­se), mer­gi­na sten­gia­si, kad jos ke­pi­niai bū­tų iš­baig­ti – ne tik gar­dūs, bet ir pa­puoš­ti. Gal­būt – šo­ko­la­du, gal – gla­ju­mi ar pa­bars­tu­kais. Jai svar­bu ir es­te­ti­nė pa­tie­ka­lo iš­vaiz­da.

„Mo­ku pa­ga­min­ti ir kai ku­rių ant­rų­jų pa­tie­ka­lų – mo­čiu­tė kai­me iš­mo­kė ir bly­nų teš­lą su­mai­šy­ti, ir bly­nus kep­ti. Pa­de­du jai dar­buo­tis, kai su­va­žiuo­ja dau­giau šei­mos na­rių, bet ką nors rim­tes­nio ga­min­ti pa­ti vie­na dar ne­drįs­tu“, – pri­si­pa­žįs­ta Ži­vi­lė.

Vit­kaus­kų šei­mo­je vir­tu­vė­je su­kio­ja­si vi­si, iš­sky­rus ant­ro­ką bro­lį, ku­ris šiems dar­bams dar per ma­žas.

Kai į ją įei­na Ži­vi­lė, tai jau bū­na su­si­ra­du­si ko­kį no­ri­mą iš­mė­gin­ti re­cep­tą. Jų daž­niau­siai ieš­ko in­ter­ne­te.

„Mes na­muo­se sten­gia­mės val­gy­ti kuo svei­kes­nį, na­mie ga­min­tą mais­tą. Pas mus vi­sa­da yra dar­žo­vių – ir švie­žių, ir kon­ser­vuo­tų, ta­čiau bū­na die­nų, kai tė­vai lei­džia nu­kryp­ti nuo įpras­tų pa­tie­ka­lų. Ta­da jau iš­ban­do­me ir pi­cų, ir mė­sai­nių. Aš ir­gi ma­nau, kad ret­kar­čiais ga­li­ma su­val­gy­ti ir to­kio mais­to“, – šyp­te­li paaug­lė.

Anot Ži­vi­lės, jos kla­sė­je yra tik vie­na mer­gi­na, ku­riai ir­gi pa­tin­ka ga­min­ti, tad kar­tais jos ap­si­kei­čia su­ži­no­tais ir iš­mė­gin­tais re­cep­tais, yra kar­tu ir ga­mi­nu­sios.

Ki­toms kla­sio­kėms la­biau pa­tin­ka ki­to­kia veik­la – spor­tas, šo­kiai. Dau­gu­ma Ži­vi­lės die­nų ir­gi yra užim­tos spor­tu, to­dėl sa­vait­ga­liais ji mėgs­ta pail­sė­ti, il­giau pa­mie­go­ti.

Rad­vi­liš­kie­tė džiau­gė­si ta­pu­si lapk­ri­čio mė­ne­sio ku­li­na­ri­jos kon­kur­so nu­ga­lė­to­ja ir at­si­dė­ko­da­ma vi­siems už ją bal­sa­vu­siems, pa­siū­lė šven­ti­nių sau­sai­nu­kų re­cep­tą. „Jie mums la­bai pa­ti­ko ir tin­ka bet ko­kioms šven­tėms. Su šven­tė­mis vi­sus ir svei­ki­nu“.

Šven­ti­niai pli­ky­ti sau­sai­nu­kai

Py­ra­gai­čių teš­lai rei­kės 100 gra­mų svies­to, 1 stik­li­nės van­dens, žiups­ne­lio drus­kos ir cuk­raus, 1 stik­li­nės mil­tų, 4 kiau­ši­nių.

Į puo­dą su­pil­ti van­de­nį, su­dė­ti svies­tą, įber­ti šiek tiek cuk­raus ir drus­kos ir vis­ką kai­tin­ti, kol už­virs. Tuo­met rei­kia pil­ti mil­tus ir vi­są lai­ką mai­šy­ti, kol teš­la at­šoks nuo in­do sie­ne­lių ir taps vien­ti­sa.

Teš­lą su­de­da­me į ki­tą du­be­nį, į ją mu­ša­me po vie­ną kiau­ši­nį, nuo­lat plak­da­mi plak­tu­vu. Ma­sę su­pi­la­me į kon­di­te­ri­nį mai­še­lį ir ant ke­pi­mo po­pie­riaus for­muo­ja­me no­ri­mo dy­džio sau­sai­nu­kus.

Ke­pa­me iki 180 laips­nių įkai­tin­to­je or­kai­tė­je 20-25 mi­nu­tes.

Įda­rui rei­kės 0,5 ki­log­ra­mo 9 pro­c. rie­bu­mo varš­kės, 150 gra­mų 35 pro­c. rie­bu­mo grie­ti­nė­lės, 100 mi­li­lit­rų kon­den­suo­to pie­no. Vi­sus ing­re­dien­tus su­tri­na­me elekt­ri­niu plak­tu­vu. Pa­ruoš­tą ma­sę de­da­me į kon­di­te­ri­nį mai­še­lį.

Iš­kep­tus sau­sai­nu­kus at­vė­si­na­me, dug­ne for­muo­ja­me sky­lu­tę, per ku­rią įspau­džia­me įda­ro.

Pa­ruoš­tus sau­sai­nu­kus pa­puo­šia­me šo­ko­la­do glais­tu, ku­riam rei­kės 100 gra­mų juo­do­jo šo­ko­la­do ir tiek pat – 35 pro­c. rie­bu­mo grie­ti­nė­lės.

Grie­ti­nė­lę pa­kai­ti­na­me puo­de, de­da­me šo­ko­la­dą ir vis­ką mai­šo­me iki vien­ti­sos ma­sės. Į pa­ruoš­tą glais­tą mer­kia­me sau­sai­nu­kus ir juos pa­lie­ka­me vė­sio­je vie­to­je, kad šo­ko­la­das su­sting­tų.

Lai­mos AGA­NAUS­KIE­NĖS nuo­tr.

Nu­ga­lė­to­ja ta­pu­si ir kny­gą lai­mė­ju­si rad­vi­liš­kie­tė moks­lei­vė Ži­vi­lė Vit­kaus­kai­tė la­biau­siai mėgs­ta ga­min­ti de­ser­tus.