Naujausios
Supa įvairios veiklos
Mezganti, velianti ir kitokiais rankdarbiais užsiimanti Šniūraičių kaimo seniūnaitė L. Mataitienė mėgsta sukiotis ir virtuvėje, tačiau sušilus orams, tam lieka mažiau laiko.
"Vasaros metu kulinarija ir konditerija nukeliauja šiek tiek į antrą planą, kadangi atsiranda kitų rūpesčių. Esu gėlių fanatikė, todėl vasarop daugiau dėmesio skiriu joms. Namie yra nemaža gėlių oranžerija: turime apie 70 rožių krūmų. Šiemet pražydo vyro iš Vokietijos parvežta gėlė visterija, kurios žiedų laukėme šešerius metus", – sako ponia Laima, šį savo pomėgį vadinanti tam tikra liga.
O kaipgi kitaip, jei dėl norimos rožės vyro išprašė nuvežti į rožių miestą Tukumą (Latvijoje), nors važiuoti teko apie 200 kilometrų.
Naujoves mėgstanti moteris šiuo metu džiaugiasi dar vienu nauju augalu – laukine orchidėja ir juokauja, kad dėl patikusio augalo galėtų nuvažiuoti bet kur.
Anot moters, jau ir jos vyras užsikrėtė žmonos pomėgiu – pamatęs įdomesnį augalą ne tik parodo jai, bet ir nuperka: "Ir vyras ieško kažko įdomesnio, netradicinio. Kartą stebėjau, kokios spalvos rožę rinksis – pasirinko ne kokią raudoną, o dūminę. Tokią ir aš būčiau pasirinkusi".
Į virtuvę "sugrįžta" rudenį
Į virtuvę L. Mataitienė "sugrįžta" rudenį. Tuomet jau norimais patiekalais palepina ir iš Šiaulių atvažiuojančias dukras, įgyvendina jų pageidavimus bei pati prigalvoja ką nors įdomesnio.
Būna, kad ir mama iš dukrų kažko išmoksta. Pavyzdžiui, jaunesnės dukros pradėtas gaminti pyragas "Vyšnios pusnyse" perėjo ir į jos desertų sąrašus.
Po darbų Mataičių namuose dažniausiai karaliauja troškintas maistas: tai gali būti paukštiena su daržovėmis, kiniška paukštiena su saldžiarūgščiais padažais, sriubos. Savaitgaliais šeimininkė dažniausiai kepa kokį skanesnį kepsnį.
L. Mataitienė pripažįsta – ne visada jos ir vyro skoniai sutampa: "Aš labai noriu grikių košės, o vyrui jos nepaduosi. Man patinka makaronai su priedais, jam – ne".
Daržovių Mataičiai neperka – jų užsiaugina patys. Kaip ir įvairių prieskoninių žolelių: baziliko, krapų, petražolių, šiemet atrado dašį. Pirmą kartą šiltnamyje ir lauke pasisodino arbūzų. Ragavo užaugintų – netgi skanesni už pirktinius.
Žiemai L. Mataitienė priruošia ir kompotų, ir mišrainių. Šeimos mėgstami – slyvų ir alyvinių obuolių kompotai, pikantiški lečo, salsa padažai. Vasarą jų šeimoje populiarūs griliniai patiekalai – kad ir griliuje kepta lašiša.
Be mėsos šeima neišsiverčia. Nors gyvena kaime, bet jos įsigyja parduotuvėse – dabar ir kaime mažai kas beaugina kiaules, mažai kur mūkia ir karvutės. Populiaresni nebent paukščiai – juos sodiečiai augina ir dėl kiaušinių, ir dėl mėsos.
Dalijasi ir žiniomis, ir receptais
"Visi vieni kitus pažįstame, vieni su kitais dalijamės ir receptais, ir sėklomis, ir patarimais", – gyvenimo kaime ypatumus vardija medikė, patiekalų receptų sužinanti ir iš pacientų.
Ir šiandien L. Mataitienės šeimoje labai mėgstami marinuoti agurkėliai su ciberžolėmis ir medumi, kurių receptu pasidalijo viena pacientė.
Darbe irgi keičiasi receptais, atsineša paragauti naujų patiekalų, švenčia gimtadienius, kurių metu kolegas vaišina kokiu nors įdomesniu patiekalu: pyragu, salotomis ar mišraine.
L. Mataitienė sako pastebėjusi, kad ir kaime žmonės jau pradeda labiau rūpintis savo mityba, klausia jos patarimų dėl cholesterolio mažinimo, teiraujasi, ką geriau valgyti. Ji irgi su pacientais pasidalija žiniomis, tarp jų – ir galinčiomis pagelbėti liaudiškomis priemonėmis.
"Labiau savo mitybą reguliuoja jauni žmonės, kurie mažiau kepa, daugiau gamina garuose, troškina. Plinta ir žaliavalgystė. Bet būna ir tokių atvejų: cukralige sergantis vyriškis lyg niekur nieko giriasi, kaip jis suvalgo kelias keptuves bulvinių blynų", – gyvenimiškus atvejus prisimena L. Mataitienė.
Todėl medikė pacientams stengiasi išaiškinti, jog gerai savijautai svarbu ir tinkama mityba, ir judėjimas, ir gera nuotaika. To stengiasi ir pati laikytis.