Kepamas rekordinis „Skruzdėlynas“

Kepamas rekordinis „Skruzdėlynas“

Kepamas rekordinis „Skruzdėlynas“

Šiandien Šiauliuose, koncertinėje įstaigoje „Saulė“, bus siekiama kulinarinio rekordo. Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus studentai ir jų mokytojai “lipdys“ gigantišką kepinį  “Skruzdėlyną“. Tikimasi, kad rekordininko aukštis sieks 2 metrus, o svoris — 100 kilogramų.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skrastas.lt

Vakar virtuvėje darbas virte virė. Vienos merginos kočiojo tešlą, kitos pjaustė lapelius, trečios juos virė aliejuje.

Šturmuoti „Skruzdėlyno“ rekordą ruoštasi tris dienas: penktadienį, pirmadienį ir antradienį. Pirmas dvi dienas moksleiviai plušėjo nuo 8-tos ryto iki 3-ios popiet, o vakar merginos buvo pasirengusios dirbti iki 5-os valandos vakaro.

Virtuvėje darbavosi pirmas konditerijos kursas, dalis antrojo, buvo atėję ir būsimieji barmenai, padavėjai.

„Įdėjome daug darbo, aistrų. Merginos tešlą gamino, vaikinai minkė, — energingai pasakoja pirmo kurso kulinarijos studentė Darja Paltovskaja. — Dirbam, dirbam, dirbam.“

Mergina šypsosi: laiko paragauti kepinius beveik nėra. Aliejus užkaičiamas nuo ankstyvo ryto, tad reikia nedelsti ir minkyti tešlą. Tik po darbo paragauja. „Lapeliai labai skanūs — matosi, kad meilės įdėta“, — sako Darja.

Pasak plušančių merginų, tešlai išmaišyti, pamušti, iškočioti reikia daug jėgų. Rankos pavargsta, ištinsta, parausta. O prie aliejaus puodų stovėti karšta, aliejus taškosi. Bet nuovargį kompensuoja noras iškepti didžiausią Lietuvos „Skruzdėlyną“.

Iki vakar dienos pietų kepiniui buvo sunaudota 800 kiaušinių, 60 kilogramų miltų, 40 litrų aliejaus, 50 kilogramų cukraus. Aliejuje išvirti lapeliai buvo dedami į dėžes, kuriose telpa trys kilogramai kepinių. Vakar dėžių prikrautas jau buvo pilnas kambarys.

Naujasis rekordininkas, pertepant medaus, cukraus ir aguonų sirupu, bus formuojamas ant medinio stovo. Jo aukštis — 1 metras 60 centimetrų, bet tikimasi, kad pavyks suformuoti 2-jų metrų „Skruzdėlyną“. Kepinys turėtų sverti per 100 kilogramų. Formavimo procesas, manoma, truks tris-keturias valandas.

Rekordinį skruzdėlyną palaimins Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Apie „Skruzdėlyną“ milžiną yra pranešta agentūrai “Factum“, fiksuojančiai Lietuvos rekordus. Iki šiol didžiausias, 62 kilogramus sveriantis “Skruzdėlynas“, Lietuvoje buvo pagamintas šių metų vasarą.

ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus mokiniai kepiniais rekordo siekia ne pirmą kartą. Jau du kartus jie yra kepę ilgiausias Lietuvoje pynes.

DARBAS: Lapeliai „Skruzdėlynui“ vakar buvo kepami visą dieną. 

 

STOVAS: Rekordinis kepinys bus formuojamas ant 1 metro 60 centimetrų stovo. 

 

LAPELIAI: Kiek aliejuje išvirta skruzdėlyno lapelių, rekordo siekėjai neskaičiavo. Bus sveriamas galutinis rezultatas. 

 

RECEPTAS: Konditerijos specialybės pirmakursė Darja Paltovskaja neabejoja, kad „Skruzdėlyno“ gardumo paslaptis — įdėta meilė.

Jono TAMULIO nuotr.