Kalėdų laukimas gali prasidėti nuo deserto

Kalėdų laukimas gali prasidėti nuo deserto

Ka­lė­dų lau­ki­mas ga­li pra­si­dė­ti nuo de­ser­to

Šiau­lių tu­riz­mo cent­ras ar­tė­jan­čias Ka­lė­das kvie­čia pa­si­tik­ti Šiau­liuo­se, de­gus­tuo­ti nau­jus pa­tie­ka­lus, leis­tis į nau­jas eks­kur­si­jas, iš­ban­dy­ti kaž­ką nau­jo edu­ka­ci­niuo­se už­siė­mi­muo­se.

Jur­gi­ta JUŠ­KE­VI­ČIE­NĖ

jurgita@skrastas.lt

Ska­nu, sal­du, kvap­nu

Šiau­liai šven­ti­nį lai­ko­tar­pį pra­dės gruo­džio 1 die­ną, penk­ta­die­nį. 16.30 va­lan­dą prie Kaš­to­nų alė­jos šiau­lie­čiai ir mies­to sve­čiai kvie­čia­mi į žva­ku­čių dė­lio­nės ak­ci­ją (rei­kia at­si­neš­ti žva­ku­čių) ir kon­cer­tą „Įsi­leisk Ka­lė­dų švie­są“. Pa­dai­nuo­ti kar­tu kvies „Nai­sių va­sa­ros" teat­ras ir ki­ti ko­lek­ty­vai.

Taip pat gruo­džio 1 die­ną star­tuos 10 die­nų truk­sian­tis „Gast­ro­TU­RAS“. Prie pir­mą kar­tą or­ga­ni­zuo­ja­mos ak­ci­jos pri­si­jun­gė 13 mai­ti­ni­mo įstai­gų, įsi­kū­ru­sių Šiau­lių cent­re: „Black Bar“, „Cent­ro šo­ko­la­di­nė“, „Pres­to“ ka­vi­nė, vais­ti­nės „Va­le­ri­jo­nas“ ar­ba­ti­nė, ba­ras „Mor­ga­nas“, ka­vi­nės-ba­rai „Sa­vy­nė“, „Ar­kos“, „Var­pas 154“, „Čin Čin“, res­to­ra­nai „Ave­nue Bras­se­rie“, „Sa­ku­ra Loun­ge“, pi­ce­ri­ja „Ge­di­mi­no pi­ca“ ir kai­miš­kos mu­zi­kos klu­bas-smuk­lė „Juo­nė pa­stuo­gė“.

Šios mai­ti­ni­mo įstai­gos lan­ky­to­jams siū­lys po du de­gus­ta­ci­nius pa­tie­ka­lus: de­ser­tą, ati­tin­kan­tį ren­gi­nio „Ke­lio­nių ir sal­du­my­nų Ka­lė­dos“ te­mą, ir ant­rą­jį pa­tie­ka­lą, pa­gal vir­tu­vės še­fų fan­ta­zi­jas ir no­rus. Su­da­rant me­niu įstai­goms re­ko­men­duo­ta nau­do­ti vie­ti­nius, se­zo­ni­nius pro­duk­tus.

Va­kar Šiau­lių tu­riz­mo cent­re su­reng­to­je spau­dos kon­fe­ren­ci­jo­je-de­gus­ta­ci­jo­je ke­le­tas mai­ti­ni­mo įstai­gų pri­sta­tė sa­vo pa­tie­ka­lus.

„Va­le­ri­jo­no“ ar­ba­ti­nės at­sto­vės pri­sta­tė du de­ser­tus – „Bu­ro­kė­lių džia­zą“ ir „Mar­ci­pa­no le­gen­dą“. Ar­ba­ti­nė­je prie šių de­ser­tų bus pa­tie­kia­ma gi­lių ka­vos.

„Va­le­ri­jo­no“ di­rek­to­rė Al­my­ra Gir­de­nie­nė pa­sa­ko­jo, kad se­nais lai­kais vais­ti­nės lan­ky­to­jai bū­da­vo vai­ši­na­mi mar­ci­pa­ni­niais sal­du­my­nais. Ti­kė­ta, kad jie ga­li pa­dė­ti ken­čiant nuo įvai­rių ne­ga­la­vi­mų. Be to, dau­ge­ly­je tau­tų mar­ci­pa­nas yra lai­ko­mas tra­di­ci­niu Ka­lė­dų pa­tie­ka­lu.

„Bu­ro­kė­lių džia­zas“ ga­mi­na­mas iš ža­lių tar­kuo­tų rau­do­nų­jų bu­ro­kė­lių, džio­vin­tų sly­vų, su tru­pu­čiu cit­ri­nos ir juo­dos duo­nos džiū­vė­se­lių tru­pi­nių bei rie­šu­tu vi­du­je.

„Ar­kos“ į de­gus­ta­ci­ją at­si­ne­šė kep­tų lie­tu­viš­kų obuo­lių, įda­ry­tų džio­vin­to­mis sly­vo­mis, rie­šu­tais ir me­du­mi, bei „Tiš­ke­vi­čiaus kol­dū­nų“ su džio­vin­tų ba­ra­vy­kų įda­ru. Pa­sak ka­vi­nės va­do­vės Al­gi­nos Mik­šie­nės, abu šie pa­tie­ka­lai pui­kiai tin­ka ir Kū­čioms, tik kol­dū­nus rei­kė­tų pa­tiek­ti be grie­ti­nės.

„Sa­ku­ra Loun­ge“ pri­sta­tė švel­naus sko­nio el­nie­nos stei­ko me­da­lio­nus su span­guo­lių pa­da­žu ir už­kep­ta bul­vių ko­še, pa­gar­din­ta mor­ko­mis ir me­li­so­mis. Ap­si­lan­kius res­to­ra­ne bus pa­tie­kia­mas ir spe­cia­liai šven­tėms su­kur­tas de­ser­tas „Ka­lė­dų pa­sa­ka“ – tar­ta­le­tė ir karš­tas šo­ko­la­das su kre­mi­niu li­ke­riu.

„Sa­vy­nė“ siū­lė pa­ra­gau­ti „Šir­de­lių snie­ge“. Tai bel­giš­ki vaf­liai su plak­ta grie­ti­nė­le ir įvai­riais už­pi­lais: šo­ko­la­di­niu, ka­ra­me­li­niu, vyš­nių, braš­kių ir karš­tu im­bie­ri­niu. Ka­vi­nė lan­ky­to­jams taip pat pa­siū­lys „El­fų keps­nį“ (viš­tie­nos krū­ti­nė­lė su span­guo­lių pa­da­žu).

Šie­met Vil­niaus gat­vės pės­čių­jų bul­va­re du­ris at­vė­ręs res­to­ra­nas „Ave­nue Bras­se­rie“ kvies pa­ra­gau­ti eg­zo­tiš­ko­jo „Pul­po al gal­le­to“ (aš­tuon­ko­jis su švie­žio­mis dar­žo­vė­mis ir čio­ri­so deš­ra). Tai – tra­di­ci­nis Šiau­rės Is­pa­ni­jos pa­tie­ka­las.

Ne­mėgs­tan­tiems jū­ros gė­ry­bių vir­tu­vės še­fas Al­gir­das Ma­ta­čiū­nas siū­lys pa­ra­gau­ti triu­šio „Con­fit sa­voy“ su ko­pūs­tų ap­val­ka­lu, švie­žio­mis dar­žo­vė­mis ir kau­lų sul­ti­nio pa­da­žu. Pa­sak še­fo, tai se­nas Lie­tu­vos ba­jo­rų pa­tie­ka­las.

Į de­gus­ta­ci­ją še­fas at­si­ne­šė sū­rio py­ra­go su švie­žio­mis uo­go­mis ir šo­ko­la­du. Šis re­cep­tas at­ke­lia­vo iš Pie­tų Af­ri­kos Res­pub­li­kos.

Įvai­rių, ne­ti­kė­tų sko­nių siū­lys ir ki­tos ka­vi­nės. Pa­vyz­džiui, „Mor­ga­nas“ ža­da nu­kel­ti į Mek­si­ką, pa­siū­ly­da­mas bu­ri­tų „Las Ca­bos“ su jau­tie­na, pa­pri­ko­mis, je­lo­pe­nais, krei­va­bu­dė­mis ir če­de­riu.

„Cent­ro šo­ko­la­di­nė“ siū­lys ka­ra­liš­ką ka­vos ir py­ra­go rin­ki­nį „Ka­ra­lių pa­sa­ka“. Ka­vi­nė „Čin Čin“ pa­tieks rin­ki­nį „La­ši­ša ieš­ko Ka­lė­dų“. Į pa­siū­ly­mą įei­na la­ši­šos keps­nys su bul­gu­ro kruo­po­mis ir grie­ti­nė­lės de­ser­tas su karš­ta­me vy­ne ma­ri­nuo­to­mis span­guo­lė­mis.

„Gast­ro­TU­RO SA­VAI­TĖS“ me­niu ga­li­ma ras­ti Šiau­lių tu­riz­mo in­for­ma­ci­jos cent­re ir ak­ci­jo­je da­ly­vau­jan­čio­se ka­vi­nė­se bei res­to­ra­nuo­se. Pa­tie­ka­lų kai­nos nuo 1,5 iki 16 eu­rų.

Eks­kur­si­jos po Šiau­lius

Pir­mą kar­tą šiau­lie­čiams ir mies­to sve­čiams siū­lo­mos šeš­ta­die­ni­nės ka­lė­di­nio lai­ko­tar­pio eks­kur­si­jos.

Gruo­džio 1 die­ną 16 va­lan­dą eks­kur­si­jo­je-de­gus­ta­ci­jo­je „Sal­dūs Šiau­liai“ (bū­ti­na išanks­ti­nė re­gist­ra­ci­ja) bus aiš­ki­na­ma­si, ar sal­dus bū­na tik cuk­rus, o gal ir ki­nas, mei­lė, gy­ve­ni­mas? Eks­kur­si­jos pa­bai­go­je – de­gus­ta­ci­ja se­niau­sia­me Lie­tu­vos sal­dai­nių fab­ri­ke „Rū­ta“.

Šeš­ta­die­nį, gruo­džio 2 die­ną, ren­gia­mos net trys eks­kur­si­jos: 11 val. – eks­kur­si­ja-ne eks­kur­si­ja „Ka­lė­di­nė bul­va­ro pa­sa­ka“ su at­gi­ju­sio­mis bul­va­ro skulp­tū­ro­mis, 14 val. – ka­lė­di­nis žy­gis „Kur Šiau­liuo­se gy­ve­na Ka­lė­dų Se­ne­lis“ (re­gist­ruo­tis iki lapk­ri­čio 30 die­nos Šiau­lių Nor­mun­do Val­te­rio jau­ni­mo mo­kyk­lo­je), 15 val. – „Sal­dūs Šiau­liai“.

Jei­gu kas ne­spės su­da­ly­vau­ti „Ka­lė­di­nė­je bul­va­ro pa­sa­ko­je“ pir­mą­jį gruo­džio šeš­ta­die­nį, bus ga­li­ma su­da­ly­vau­ti gruo­džio 9-ąją.

Gruo­džio 16 die­ną vyks eks­kur­si­ja „Is­to­ri­niai šimt­me­čio marš­ru­tai Šiau­liuo­se", gruo­džio 23 die­ną – eks­kur­si­ja-žy­gis po Talk­šos ir Sal­du­vės par­kus „Šia­pus ir ana­pus“, gruo­džio 30 die­ną – di­de­lio po­pu­lia­ru­mo su­lau­ku­si eks­kur­si­ja „Šiau­liai: pa­kie­miais, pa­grio­viais, pa­tvo­riais...“, sau­sio 6-ąją – eks­kur­si­ja „Šiau­lių le­gen­dos ir tik­ro­vė“.

Edu­ka­ci­jo­se – nuo žais­lų iki pa­tie­ka­lų

Ka­lė­di­niu lai­ko­tar­piu vai­kams ir suau­gu­sie­siems bus siū­lo­mos ir įvai­rios edu­ka­ci­jos. Joms rei­kia re­gist­ruo­tis iš anks­to.

„Va­le­ri­jo­nas“ šven­ti­niu lai­ko­tar­piu or­ga­ni­zuo­ja edu­ka­ci­nę pro­gra­mą „Se­no­vi­nė kū­čia ne­tra­di­ciš­kai“. Kū­čia – tai tra­di­ci­nis se­no­vi­nis Kū­čių pa­tie­ka­las, ga­mi­na­mas iš įvai­rių grū­dų su me­du­mi, džio­vin­tais vai­siais, rie­šu­tais. Vais­ti­nės ar­ba­ti­nės dar­buo­to­jos kvies pa­si­ga­min­ti šį pa­tie­ka­lą ki­taip, pa­gal ak­tua­lius svei­kos mi­ty­bos prin­ci­pus, paimp­ro­vi­zuo­ti.

Šiau­lių „Auš­ros“ mu­zie­jaus Ža­liū­kių ma­lū­ni­nin­ko so­dy­bo­je vyks už­siė­mi­mai „Ad­ven­tas – ti­kė­ji­mai, spė­ji­mai, bur­tai...“, da­ly­viai ne tik su­ži­nos ad­ven­to pa­pro­čius, spės orus, bū­si­mą der­lių, bet ir pa­tys keps kū­čiu­kus.

Mu­zie­jaus Edu­ka­ci­jos cent­re kvies ka­lė­di­nių žais­lų iš šiau­dų dirb­tu­vės.

„An­ge­lo mu­zie­jus“ siū­lys vai­kams ir suau­gu­sie­siems pa­si­ga­min­ti an­ge­liu­ką, ku­ris iš­pil­dys vi­sus no­rus.

„Eb­ru art“ stu­di­jo­je vi­są gruo­džio mė­ne­sį veiks pa­puo­ša­lų de­ko­ra­vi­mo, ka­lė­di­nių eg­lu­tės žais­liu­kų kū­ri­mo ir pa­veiks­lų ta­py­mo ant van­dens dirb­tu­vės.

Ka­lė­di­niu lai­ko­tar­piu nuo­ša­ly­je ne­liks ir Šiau­lių uni­ver­si­te­to Bo­ta­ni­kos so­das. Edu­ka­ci­nių už­siė­mi­mų me­tu da­ly­viai iš­moks pa­si­da­ry­ti Ka­lė­dų vai­ni­ką, įvai­rių fi­gū­rė­lių iš šie­no: paukš­te­lių, an­ge­liu­kų, žvaigž­du­čių, o iš įvai­rių stik­lai­nių – ži­bin­tą ar žva­ki­dę.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

Leng­vas ir gai­vus sū­rio py­ra­gas su švie­žio­mis uo­go­mis ir šo­ko­la­du – vienas iš šventinių desertų.

Pen­kių Šiau­lių ka­vi­nių ir res­to­ra­nų at­sto­vai va­kar pri­sta­tė pa­tie­ka­lus, ku­rių kvies pa­ra­gau­ti gruo­džio 1–10 die­no­mis vyks­tan­čio­je „Gast­ro­TU­RO SA­VAI­TĖ­JE“. Ak­ci­jo­je iš vi­so da­ly­vau­ja 13 mai­ti­ni­mo įstai­gų, įsi­kū­ru­sių Šiau­lių cent­re.

Al­gir­das Ma­ta­čiū­nas, res­to­ra­no „Ave­nue Bras­se­rie“ šei­mi­nin­kas, su pa­tie­ka­lais į Šiau­lių tu­riz­mo in­for­ma­ci­jos cent­rą at­sku­bė­jo iš ki­ta­pus gat­vės.

Ka­vi­nės „Ar­kos“ siū­lo­mi „Tiš­ke­vi­čiaus kol­dū­nai“ su džio­vin­tų ba­ra­vy­kų įda­ru ga­li tap­ti ir pui­kiu Kū­čių pa­tie­ka­lu, nes ska­nūs ir be grie­ti­nės.

Res­to­ra­no „Sa­ku­ra Loun­ge“ vy­riau­sia­sis vi­rė­jas Egi­di­jus Tu­ma­la­vi­čius lėkš­tė­je dė­lio­ja že­mo­je tem­pe­ra­tū­ro­je ruoš­tus minkš­tu­čius el­nie­nos stei­ko me­da­lio­nus su span­guo­lių pa­da­žu, už­kep­ta bul­vių ko­še ir ana­na­so ga­ba­lė­liais.

Vais­ti­nės „Va­le­ri­jo­nas“ ar­ba­ti­nė lan­ky­to­jams siū­lys tik­rų ska­nės­tų – „Mar­ci­pa­no le­gen­dą“ ir „Bu­ro­kė­lių džia­zą“.