Ka­ziu­ko mugėje Žiu­rių „klec­kai“ bu­vo pa­klau­sūs

Ka­ziu­ko mugėje Žiu­rių „klec­kai“ bu­vo pa­klau­sūs

Kaziuko mugėje Žiurių „kleckai“ buvo paklausūs

Žiurių (Joniškio rajonas) kaimo bendruomenė antrą Kaziuko mugės dieną šeštadienį į Vilnių išvežė 100 „kleckų“ ir kitų tradicinių gaminių, kurie sulaukė pasisekimo.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

„Kleckai“ su spirgais ir kopūstais

Žiurių kaimo bendruomenė Kaziuko mugėje pirkėjus viliojo čia pat verdamais ruginių miltų „kleckais“ su lašinukais, spirgų padažu ir raugintais kopūstais. Už šį tradicinį krašto patiekalą praėjusiais metais bendruomenė gavo tautinio kulinarinio paveldo sertifikatą.

Po 10 litų kainavusios porcijos greitai dingo nuo stalo. Pasak bendruomenės pirmininko Arūno Činčio, vilniečiai iš pradžių į „kleckus“ žiūrėjo nepatikliai. Juk ruginių miltų tešla tamsi, pilka. Tačiau paragavusieji gyrė ir su apetitu juos kirto.

Kad daugiau žmonių prieitų, Arūnas Činčys juos viliojo per megafoną dainuodamas dainas, kviesdamas nepasididžiuoti, pasistiprinti kaimišku maistu.

Žiuriškiai buvo atsivežę ne tik „kleckų“, bet ir naminės duonos, bandelių, žagarėlių, spurgų, varškės sūrių.

Žmonėms buvo dalinamos Žiurių kaimo bendruomenės receptų, užrašytų praėjusių metų „Kleckų“ šventėje, knygelės.

Sulaukė palaikymo, konsultacijų

„Mes neturėjome tikslo parsivežti pinigų. Juolab, kad daug kainuoja kelionė, 110 litų mokėjome už prekybinę vietą, kuri pasitaikė labai patogi – prie Šv. Onos bažnyčios. Svarbu buvo pareklamuoti mūsų kulinarinį paveldą, pasidalinti patirtimi su kitomis bendruomenėmis, išgirsti patarimų, sulaukti moralinio palaikymo,“ – „Šiaulių kraštui“ pasakojo bendruomenės pirmininkas Arūnas Činčys.

Jis renginyje susitiko su etnologe Gražina Kadžyte, kuri konsultuos rengiantis šių metų „Kleckų“ šventei tema – "Krašto vestuvių tradicijos". Taip pat žiuriškiams padės etnologas Libertas Klimka.

A. Činčys apgailestavo, kad rajono savivaldybės arba Turizmo ir verslo informacijos centras nepasinaudojo galimybe mugėje organizuoti Joniškio krašto pristatymo.

Žiurių bendruomenė kupina idėjų. Kaime jau įsigytame senoviniame name, jį suremontavus ir pastačius dar vieną pastatą, galvojama įrengti amatų centrą. Ten svečiai galėtų paragauti ir įsigyti vietos moterų kepamos duonos, verdamų „kleckų“, bitininkų medaus ir kitos produkcijos.

Neringos DANGVYDĖS nuotraukos

"KLECKAI": Kaziuko mugėje Vilniuje ką tik išvirtus ruginių miltų „kleckus“ į lėkšteles vos spėjo dėti Žiurių kaimo šeimininkės (iš kairės) Danutė Švambarienė ir Roma Makaveckienė.

PASIRUOŠTA: Šeimininkė Roma Makaveckienė paruošė lėkštes, ant stalo padėtas ir kulinarinio paveldo sertifikatas.