
Naujausios
Grūdų pilnos priekabos, bet sąskaitose – „rupūs miltai“
Ūkininkai skaičiuoja giedras javapjūtės dienas ir valandas. Bus giedra – bus daugiau pinigų. Grūdų supirkėjai išmoko pavaišinti eilėje laukiančius žemdirbius bandelėmis ir kava. „Kas ta kava, kai perpus nurėžtos grūdų supirkimo kainos! Rupūs miltai!“ – piktinasi žemdirbiai.
„Šiaulių kraštas“ drauge su žemdirbiais stovėjo eilėje, kurioje skaičiuojamas metų pelnas ir vertinama, kokia bus naujojo derliaus duona.
Rita ŽADEIKYTĖ
rita@skrastas.lt
Dienos ir naktys
Popietė. Termometras pavėsyje rodo 25 laipsnius šilumos.
Eilėje prie UAB „Agrokoncerno grūdai“ grūdų supirkimo punkto Pavenčiuose (Šiaulių r.) klausiame ūkininkų, atvežusių parduoti užaugintus grūdus, koks šių metų derlius.
„Derlius neblogas – nelijo, nesupelijo. Bet supirkimo kainos – tai rupūs miltai!“ – keiksnoja ūkininkai vis perstumdami traktorius arčiau supirkėjų būdelės.
Javapjūtė, prasidėjusi šiek tiek daugiau, nei prieš savaitę, jau įsibėgėjo. Nuovargis žemdirbių žvilgsniuose akivaizdus.
„Kol oras leidžia dirbti, per parą namuose praleidžiu nuo valandos iki dviejų – ir tai maksimum, nes būna parų, kad net ir negrįžtu namo“, – sako trisdešimtmetis ūkininkas iš Kelmės rajono ir daugiau liepia nelįsti į „dūšią“ – ne tas galvoje.
Apdulkėjusio medžio pavėsyje jis papasakoja, kad nuo pusės trijų ryto jau stovi eilėje prie Pavenčių elevatoriaus. O būna parų, kad į eilę atsistoja vidurnaktį ar pirmą valandą. Ūkyje dirba su tėvu, ritmas toks: tėvas kulia nuo paryčių iki maždaug dešimtos valandos vakaro, kol neiškrenta rasa. O sūnus nuo paryčių iki vakaro veža grūdų priekabas iš Kelmės rajono į Pavenčių elevatorių ir laukia eilėje. Per dieną susuka iki keturių reisų, per sezoną – iki 40 kartų. Grūdų supirkimo punktas dirba iki 22 valandos.
Tokiu grūdų ritmu vyras gyvens maždaug keturias savaites, kol nuims visą derlių.
„Gerai, kad žmona kilusi iš kaimo, žino, kad darbas pasiima laiką. O tų ūkininkų žmonos, kurios miestietės, paprastai nesupranta, ką jų vyrai daro naktimis. Iš kur miestietėms žinoti, kad grūdai neturi kojikių ir patys neateina iki elevatoriaus“, – juokėsi jaunas ūkininkas.
Glitimas ir Dievo norai
Ūkininkų šeima kol kas daugina dirbamų žemių plotus. Našesnė technika – ateities klausimas. Jeigu dabar turėtų galingesnę techniką, javapjūtės laikas sutrumpėtų.
Javapjūtės pradžia jų ūkyje – vėlavo, prasidėjo tik rugpjūčio 8-ąją, nors buvo metų, kai kombainai į laukus išvažiuodavo jau liepos 31-ąją.
Vyras sako, jog vėliau prasidėjusi javapjūtė nereiškia mažesnio derliaus, tik dažniausiai – prastesnius kokybinius rodiklius.
„Javai ilgiau stovi laukuose – tikimybė, kad gaus daugiau lietaus, nes, paprastai, rugpjūčio viduryje maždaug savaitė būna lietinga. Lietus išplauna iš grūdų glitimą, dėl to prastėja grūdo kokybė. Prastesnė kokybė – mažesnė supirkimo kaina, mažiau uždarbio. Kainų skirtumas nuo ekstra klasės grūdų iki pašarinių – apie 50 eurų už toną“, – skaičiavo ūkininkas.
Grūdai be glitimo – dabar labai madingas maistas. Ūkininkas juokiasi, kad pinigus moka ne pagal sveikuolių receptus, o pagal nustatytus grūdų kokybinius kriterijus.
Tik užpernai buvusi išimtis: neliję visą javapjūtę – ištisas tris savaites dangus dovanojęs tik giedrą. Ir daugiau kalbintų ūkininkų vis žvalgėsi į dangų ir svajojo, kad Dievo norai danguje būtų palankūs ūkininkams.
Debesys virš žirnių
Ūkininkai sunerimę, kad pamažu tvenkiasi debesys virš vienos naudingiausių ūkininkams kultūrų – žirnių. Ūkininkai buvo atradę žirnių auginimą dėl dvigubos naudos – „viršūnėles“ nukūlus gaudavo po 200 eurų už toną, o aparę šakneles – puikiausią azoto trąšą dirvai, nes žirnių šaknų gumbeliai yra azoto sandėlis. Žirniai labai geras priešsėlis žieminiams javams dėl azoto sankaupų.
Ateinantį žemės ūkio sezoną, prognozuojama, žirnių mažės apie 50 – 60 procentų. Kodėl?
Žemdirbiai piktinosi, kad nuo liepos 1 dienos pasėlius deklaruojantys ūkininkai nebegalės dalyvauti žalinimo programoje, jeigu žirnius purkši chemija. Iškritimas iš žalinimo programos reiškia mažesnes tiesiogines išmokas.
„Mūsų valdžia taip nusprendė dėl žirnių, nes, atseit, taip liepia Briuselis. Ką mes žinome, ar iš tikrųjų taip yra, ar reikia kokios nors šalies rinkai atverti koridorių, kad lietuviai nesimaišytų po kojomis“, – spėliojo ūkininkai.
Dar paaiškina, kad be chemijos žirniai bus smulkesni, ligoti ir kirmėlėti, o su chemija – be dalies išmokų. Bet gal valgytojai bus sveikesni, kai žirniai „ligoti ir su kirmėlėmis“?
Ūkininkai tikina: chemijos naudoja minimaliai, iš esmės – trąšų, bet juk „javai ir taip žemės nevalgo, o tik iš žemės gaunamas mineralines medžiagas, kurias žmonės ir vadina chemija“.
Baltos apykaklės išbandymas
Eilėje prie Pavenčių elevatoriaus – vienas kitas pensinio amžiaus žemdirbys, dauguma – trisdešimtmečiai, keturiasdešimtmečiai.
„Vaikščiojau aš su balta apykakle Šiauliuose. Galėjau ir toliau tai daryti, kol nesupratau, kad uždirbu keliems aukštams viršininkų algas, didesnes už savo. Gyvenau strese ir nieko neturiu, ir niekada neturėsiu. Kam man to reikia? Dabar – pats sau viršininkas, kiek užsidirbau, sumokėjau mokesčius valstybei, o kiek liko – mano. Taip, mano apykaklė darbymečiu tikrai nėra balta, bet užtat ant jos nesėdi nė vienas veltėdis“, – dėstė trisdešimt trejų metų ūkininkas.
Jaunas vyras pasakojo, kad dabar jo tikslas – plėsti ūkį.
„O kai pasensiu, ar, neduok Dieve, kokia nelaimė, kai nebegalėsiu dirbti, visada parduosiu savo ūkį, kuris tikrai nebus pigus ir iki paskutinės dienos man pinigų galbūt užteks. Dirdamas kitam – gyveni šia diena. Susirgai, tapai nedarbingas – kur tavo uždirbti pinigai, iš ko gyvensi? Todėl aš nutariau pamatus pasidėti sau, o ne svetimam“, – dėstė jaunas vyras.
Zigmas iš Kelmės rajono, Vidsodžio, sako, kad pavaduoja sūnų, kuris ir ūkininkauja, ir dirba samdomą darbą. Miežius augina savo paršiukams, o kiek lieka – atvežė parduoti.
Anksčiau Zigmas pats ūkininkavo, bet ūkį perdavė sūnui ir išėjo į pensiją. Vyras savo darbu išbandė, kad iš 20 hektarų žemės šeima negali išgyventi be papildomo darbo ir pajamų. Dirbo žemės ūkyje samdomu darbuotoju, bet pensijos sulaukė iš esmės bedarbiu. Dabar ir sūnus iš 20 hektarų negalėtų išgyventi, jei ne samdomas darbas.
„O tie 20 hektarų – tik laisvalaikiui praleisti, nes uždarbio nėra: kiek uždirbi, tiek išleidi žemei. Net iki Palangos nuvažiuoti neužtenka metų uždarbio“, – juokėsi vyras. Zigmas juokavo, kad dėl to Lietuvoje žemės ūkyje liko dirbti tik tie „keli jauni žmonės, kurie nebeįtilpo į užsienį, juk ir ten ne guminis maišas, kad visi sutilptų“.
„Varysim, kol bankrutuosim“
Rimantas ūkininkauja dešimtmetį. Jis taip pat patvirtina, kad ne tik iš 20, bet ir iš 30 hektarų neįmanoma išgyventi, todėl dirba „valdišką“ darbą.
– „Valdiškas“ darbas – kasdienėms išlaidoms, o žemės ūkis – į Maljorką nuvažiuoti? – klausiame Rimanto.
– Eikit... tokių net svajonių nebūna, – santūriai šypsosi ūkininkas. – Susiremontuoji techniką už tai, ką uždirbai ir vėl pirmyn nuo nulio. Yra buvę labai gerų metų, bet taip buvo neilgai. Grūdų supirkimo kainos – verkti norisi. Augindamas duoną turiu eiti į samdomą darbą, kad duonos nusipirkčiau!
– Tik ką apskrities žemdirbiai „tarkavo“ žemės ūkio ministrą, kad Lietuvos ūkininkams labai mažos tiesioginės išmokos.
– Jeigu ne išmokos, kad ir labai mažos, eilėje nebūtų nė vieno eilinio ūkininko. Čia grūstųsi vien seimūnai!
– Kaip vertinate, kad ūkininkams žada kelti mokesčius?
– Dėl to ir išsirinkom tokius į Seimą, kad norėdami išgyventi eitumėm dirbti ne po vieną darbą, o po du! Kaip nesinervuosi, kai gražiai šneka, kol išrenki, pusę metų praėjo – jau velnius krečia! Jeigu valstiečiai valstiečius mokesčiais apkrauna, tai reiškia, kad tikrai rūpinasi žemdirbiais! – nepameta humoro Rimantas.
Jis pasakoja, kad samdomame darbe pasiėmė atostogų, nes pasamdyti „nuo gatvės“ nėra ko, darbingo amžiaus vyrai išsilakstė iš kaimo.
– Kiek dar tikitės išsilaikyti žemės ūkyje?
– Varysim, kol ne emigruosim, o bankrutuosim!
Supirkėjai vaišina, bet moka perpus mažiau
Grūdų bandinių ėmimo laboratorijos prieangyje kvepia kava. Kavos automatas veikia be monetų. Padėklas bandelėms neilgai stovi tuščias – tuoj pakeičia pilnu.
Pavargę laukuose ir eilėje prie grūdų supirkimo vyrai stiprinasi nesidrovėdami. Čia ir pasišneka, pajuokauja, pasislepia nuo kaitrios saulės. Tik nuo dulkių nelabai pasislėps, kai zuja traktoriai, vilkdami apsunkusias priekabas, pilnas grūdų, niekas jų ir nepastebi – dulkės per javapjūtę – nuolatinės žemdirbių palydovės.
Besistiprinantys vyrai patenkinti – nebe pirmi metai laukdamas eilėje gali užkąsti ir nuovargio snaudulį nuplauti kava.
Eilė, pasakoja žemdirbiai, susidaro dėl to, kad iš kiekvienos priekabos imami mėginiai, nustatoma grūdų kokybė, svoris ir išduodamas kvitas, o pinigai sąskaitas pasieks vėliau.
„Per mėnesį su visais atsiskaitysim“, – tikina „Agrokoncerno grūdai“ Pavenčių ir Daugėlių elevatorių vadovas Jonas Butka.
„Duonos tikrai turėsim. Ūkininkai kulia ir po 7 tonas kviečių iš hektaro, rapsų – per 4 tonas iš hektaro! Tai – daug!“ – skaičiuoja J. Butka.
Jis tvirtina – grūdų kokybė šiemet nebloga, nors šiek tiek trūksta glitimo, tačiau žymiai geresnė, nei pernykščio derliaus, kai gamta didžiąją dalį grūdų pavertė pašariniais – metėsi pelėsis.
„Beveik dvidešimties metų darbo patirtis rodo, kad iki Žolinės beveik užsimerkus gali pasakyti, kad visi grūdai bus maistiniai. O po Žolinės paprastai prasideda lietūs. Kol kas lijo labai nedaug ir grūdams nepakenkė“, – aiškino J. Butka.
Ūkininkai eilėje skundžiasi, kad vos ne dvigubai kritusios kainos, pavyzdžiui, miežių kaina „prie lito“ siekė ir 700 litų už toną, o dabar tik 120 – 130 eurų, litais – tik apie 420. Kritusi ir žirnių kaina: šiemet – vos 170 eurų už toną, kai pernai mokėdavo 205 eurus. Kviečiai 2014 metais kainavo apie 600 litų, šiemet vidutiniškai – apie 130 eurų. Kodėl?
„Kainas ne aš nustatau“, – skėsteli rankomis J. Butka.
Kol einame prie įmonės teritorijoje supiltų grūdų kopos, J. Butka pasakoja, kad stambūs ūkininkai jau patys statosi grūdų džiovinimo elevatorius. O išdžiovinę patys veža tiesiai į Klaipėdos jūrų uostą, iš kur lietuviški grūdai išplaukia į pasaulį. O grūdų supirkėjų – tarpininkų paslaugomis, pasak J. Butkos, naudojasi daugiau smulkesnieji ūkininkai.
Kur išplaukia tarpininkų supirkti grūdai? Į Rusiją, Europą, Ameriką ar Afriką?
„Į Rusiją – tikrai ne, o dėl kitų šalių – nežinau. Žinau tik tiek, kad lietuviai valgo lietuviškus kviečius, o lietuviškos kiaulės – lietuviškus miežius. O visa kita – ne mano darbas“, – tvirtina grūdų supirkėjas.
Autorės nuotr.
Grūdai superkami ir buvusiose Daugėlių statybinių medžiagų gamyklos patalpose. Sunkiasvorių traktorių ir sunkvežimių eilė čia – nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro.
Grūdų piramidės šiemet nemažos – kviečių ūkininkai prikulia ir iki 7 tonų iš hektaro.
„Agrokoncerno grūdų“ Pavenčių ir Daugėlių elevatorių vadovas Jonas Butka sako, kad kol kas grūdų kokybė gera, o supirkimo kainą, kuri, kaip skundžiasi ūkininkai, vos ne dvigubai mažesnė, palyginti su „lito laikais“, ne jis nustato.
Ūkį sūnui perleidęs vidsodiškis Zigmas sako, kad 20 hektarų žemėje galima tik laisvalaikį praleisti, o ne užsidirbti.
Eilė prie Pavenčių elevatoriaus stovi ir dieną, ir naktį.