Eugenija Dragūnienė žinojo Kuršėnų vyniotinio sėkmės paslaptį

Artūro STAPONKAUS nuotr.
91-erių Eugenija Dragūnienė lieka atmintyje, kaip populiariojo Kuršėnų vyniotinio kūrėja.
Šiandien naujosiose Kuršėnų miesto kapinėse Amžinojo poilsio atguls sausio 3-iosios vakarą po sunkios ligos mirusi Šiaulių rajono garbės pilietė, tremtinė, politinė kalinė Eugenija Dragūnienė.
91-erių kuršėniškė Lietuvai žinoma, kaip garsiojo Kuršėnų vyniotinio, tapusio Kuršėnų miesto ir viso Šiaulių rajono vizitine kortele, autorė. Su gerbiama Eugenija „Šiaulių kraštas“ paskutinį kartą kalbėjosi 2021-ųjų rudenį, prieš pat jos 90 metų sukaktį.

Tąsyk, viešnagėje Kuršėnuose dukros Dainos ir žento Rikanto Putvinskų įkurtame konditerijos ceche, kalbėtasi ne tik apie garsųjį kepinį, bet ir apie jo atsiradimą, apie ponios Eugenijos jaunystę, tremtį, pasirinkimus.

Ji smagiai šypsojosi pasiteiravus, kur slypi Kuršėnų vyniotinio populiarumo paslaptis. Sakė, kad paslaptis yra skonis, o svarbiausia – tiksliai ir iš eilės sudėti visus produktus.

Šešiasdešimt gyvavimo metų skaičiuojantis Kuršėnų vyniotinis, prisiminė jo recepto autorė, galėjo turėti ir kitokį pavadinimą „Reginos vyniotinis“, – E. Dragūnienės vadovaujamame ceche, įsikūrusiame Daugėlių statybinių medžiagų kombinato valgykloje, viena konditerė buvo Regina. Galiausiai nusprendė, kad tikslesnis pavadinimas būsiąs „Kuršėnų vyniotinis“, juk pagamintas jis Kuršėnuose. Vėliau kepė 1971 metais pastatyto restorano „Paventys“ rūsyje.

1981-aisiais E. Dragūnienei už jos geriausius gaminius, taip pat ir už populiarųjį Kuršėnų vyniotinį, suteiktas konditerio meistro vardas. Ponia Eugenija sakė, kad, nepaisant to, jog prekybos centruose galima rasti daugybę kepinių, prisidengiančių Kuršėnų vyniotinio etikete, nė vienas iš jų skoniu nepanašūs į tikrąjį, prieš šešias dešimtis pagamintą gardėsį.

E. Dragūnienė svajojo būti mokytoja pradžios mokykloje. Bet į institutą nepriėmė, koją pakišo politinės kalinės etiketė ir lageris, į kurį tada ją, vos aštuoniolikos, 1950-aisiais išvežė už draudžiamos spaudos platinimą.

Iš lagerio grįžo po pusšeštų metų. Baigė paskutinę vidurinės mokyklos klasę, įsidarbino cukraus fabrike. Nelikus svajonės tapti mokytoja, vieną dieną sulaukė pasiūlymo padirbėti konditerijos ceche. Pabandė, prilipo. 1967-aisiais net į technikumą įstojo ir įgijo maisto ruošimo technologės kvalifikaciją.

2020 metų vasario 16-ąją Šiaulių rajono šviesuolė, politinė kalinė, 1990 metais Kuršėnuose įsikūrusio tremtinių choro iniciatorė ir dainininkė, profesionali konditerė ir Šiaulių rajoną reprezentuojančio skanėsto Kuršėnų vyniotinio kūrėja Eugenija Dragūnienė inauguruota rajono Garbės piliete.

E. Dragūnienės Kuršėnų vyniotinis tapęs E. Dragūnienės šeimos paveldo dalimi. Dabar šis vyniotinis kvepia dukros Dainos ir žento Rikanto Putvinskų įkurtame konditerijos ceche. 2021-aisiais ponia Eugenija kartkartėmis užsukdavo į cechą pasmalsauti, kaip sekasi jos gardėsiui.