Ar žinojote: šaldytuve ne vieta ne tik pomidorams, bet ir agurkams!

Ar žinojote: šaldytuve ne vieta ne tik pomidorams, bet ir agurkams!

Ar ži­no­jo­te: šal­dy­tu­ve ne vie­ta ne tik po­mi­do­rams, bet ir agur­kams!

Su­džiū­vęs sū­ris, su­si­raukš­lė­jęs po­mi­do­ras ar šal­dy­tu­vo kam­pu­ty­je už­mirš­tas pa­ke­lis pie­no, ku­rio ga­lio­ji­mas yra „ant ri­bos“, į šiukš­lia­dė­žę ke­liau­ja be gai­les­čio.

Vie­na iš prie­žas­čių, ko­dėl mais­tas mū­sų na­muo­se iš­si­lai­ko kur kas trum­piau ne­gu ga­lė­tų, – klai­din­gi įsi­ti­ki­ni­mai apie tai, kaip, kur ir kiek lai­ko jis tu­rė­tų bū­ti sau­go­mas.

Ba­na­nų ne­lai­ky­ki­te prie obuo­lių

Neu­žil­go lys­vė­se su­noks braš­kės, užaugs pir­mie­ji agur­kai bei po­mi­do­rai. Spe­cia­lis­tai per­spė­ja, kad tin­ka­mas vai­sių ir dar­žo­vių lai­ky­mas pa­dės jo­mis džiaug­tis il­giau.

Į šal­dy­tu­vą ne­tu­rė­tų bū­ti de­da­mi po­mi­do­rai, bul­vės, čes­na­kai, svo­gū­nai ir agur­kai. Jiems pa­ti drau­giš­kiau­sia – kam­ba­rio tem­pe­ra­tū­ra.

Yra at­ski­ra mais­to, ku­ris iš­ski­ria eti­le­no du­jas ir ska­ti­na no­ki­mą, gru­pė. Tai ba­na­nai, avo­ka­dai, po­mi­do­rai, per­si­kai, kriau­šės. Juos pa­tar­ti­na at­skir­ti ir ne­lai­ky­ti ša­lia bul­vių, obuo­lių, ža­lia­la­pių sa­lo­tų bei uo­gų.

Lai­ky­ki­tės tvar­kos šal­dy­tu­ve

Pats šal­dy­tu­vas nie­kuo­met ne­tu­rė­tų bū­ti už­krau­tas taip, kad ne­si­ma­ty­tų ar ne­bū­tų ga­li­ma iš­siim­ti to, kas pa­dė­ta to­liau. Akys ne­ma­to – šir­dies ne­skau­da. De­ja, bet šis po­sa­kis pui­kiai tin­ka ir to­liau už­kiš­toms mais­to at­sar­goms, ku­rios yra už­mirš­ta­mos, pa­sens­ta, su­gen­da ir bū­na iš­me­ta­mos.

Tur­būt ne kar­tą par­duo­tu­vė­je ten­ka pa­mur­mė­ti, ko­dėl il­giau­siai ga­lio­jan­tis jo­gur­tas ar varš­kė yra nu­kiš­ti į pa­tį len­ty­nos ga­lą? Bet šios tai­syk­lės tai­ky­mas ri­kiuo­jant mais­tą šal­dy­tu­ve na­muo­se išei­tų tik į nau­dą. Me­to­do es­mė – mais­tas iš šal­dy­tu­vo ga­lo tu­ri ju­dė­ti į prie­kį. Jei­gu nu­si­pir­ko­te nau­ją in­de­lį uo­gų, se­nes­nes pa­stum­ki­te į prie­kį, o švie­žes­nes už­kiš­ki­te už jų. Tas pa­ts ga­lio­ja sū­riui, pie­nui ir vi­siems ki­tiems šal­dy­tu­ve lai­ko­miems mais­to pro­duk­tams.

Dar­žo­vių lu­pe­nos – sul­ti­niui vir­ti

Ga­mi­nant mais­tą, pa­pras­tai at­lie­ka ne­ma­žai dar­žo­vių ode­lių, kar­tais ode­lė nui­ma­ma ir nuo viš­tie­nos. Spe­cia­lis­tai pa­ta­ria prieš lu­pant dar­žo­ves jas ge­rai nu­plau­ti, kad ode­lės lik­tų šva­rios, o vė­liau jas pa­nau­do­ti dar­žo­vių sul­ti­niui vir­ti. Tas pa­ts ga­lio­ja ir paukš­tie­nos ode­lėms bei kau­lams. Iš­vir­tą kon­cent­ruo­tą sul­ti­nį re­ko­men­duo­ja­ma su­pils­ty­ti į for­me­les bei pa­si­dė­ti į šal­dik­lį. Vė­liau ga­mi­nant sriu­bą ar troš­ki­nį pa­kaks į puo­dą įmes­ti nuo­sa­vo sul­ti­nio ku­be­lį ar ke­lis, ku­rie su­teiks pa­tie­ka­lui kvap­nu­mo bei sod­raus sko­nio.

Spe­cia­lis­tai pa­ta­ria drą­siai eks­pe­ri­men­tuo­ti vir­tu­vė­je ir ban­dy­ti nau­jus re­cep­tus ar sko­nių de­ri­nius, ku­rie pa­dė­tų su­ma­žin­ti iš­me­ta­mo mais­to kie­kį: pa­vy­tęs po­mi­do­ras pui­kiai tiks pa­da­žui ar su­teiks rūgš­te­lės sriu­bai, špi­na­tus ga­li­ma su­ber­ti į ry­ti­nę kiau­ši­nie­nę, o kiek pa­džiū­vu­sį kie­tą sū­rį su­tar­kuo­ti bei už­bars­ty­ti juo ap­ke­pą.

„Mi­si­ja 0“ – po­ky­čius pra­dė­ki­te nuo sa­vęs

Šie pa­ta­ri­mai nau­din­gi ne vien jums, bet ir ap­lin­kai. Eu­ro­pos Są­jun­go­je (ES) di­džiau­sią da­lį mais­to iš­me­ta ne per­dir­bė­jai ar pre­ky­bi­nin­kai, o na­mų ūkiai – bū­tent jie su­ge­ne­ruo­ja dau­giau kaip pu­sę, ar­ba 53 pro­c. vi­sų mais­to at­lie­kų, ap­lenk­da­mi ga­myk­las, par­duo­tu­ves bei ka­vi­nes su res­to­ra­nais.

Lie­tu­vo­je per me­tus su­si­da­ro dau­giau kaip 100 tūkst. to­nų mais­to at­lie­kų, dau­gu­ma jų ke­liau­ja į są­var­ty­nus. Pa­te­ku­sios į są­var­ty­nus bio­lo­giš­kai skai­džios at­lie­kos ima ir­ti, iš­ski­ria ne tik ang­lies diok­si­dą, bet ir me­ta­no du­jas, ku­rios ter­šia ap­lin­kos orą stip­riau nei ang­lies diok­si­das.

O ar ži­no­te, kiek mais­to at­lie­kų iš­me­ta­te jūs ir kaip šį kie­kį ga­li­te su­ma­žin­ti? Pri­si­jun­ki­te prie vi­so­je Lie­tu­vo­je ir jū­sų re­gio­ne vyks­tan­čių pro­jek­to „Mi­si­ja 0“ ren­gi­nių bei su­si­ti­ki­mų ir gau­ki­te ne tik nau­din­gos in­for­ma­ci­jos, bet ir pra­kti­nių ži­nių tie­siai iš spe­cia­lis­tų lū­pų. Apie ar­čiau­siai jū­sų vyks­tan­čius ren­gi­nius dau­giau ga­li­te su­ži­no­ti in­ter­ne­to www.mi­si­ja­nu­lis.lt skil­ty­je Ren­gi­niai.

Pro­jek­to „Mi­si­ja 0“ me­tu yra or­ga­ni­zuo­ja­mi ap­lin­ko­sau­gos eks­per­tų su­si­ti­ki­mai su dau­gia­bu­čių na­mų bend­ruo­me­nė­mis, ku­rių me­tu pri­sta­to­ma ap­lin­kos tar­šos si­tua­ci­ja ša­ly­je bei tei­kia­mi pa­ta­ri­mai ir pra­kti­nės ži­nios iš vi­so pa­sau­lio, kaip su­ma­žin­ti tar­šą bei var­to­ji­mo pa­da­ri­nius. Ak­ci­jų me­tu gy­ven­to­jai kvie­čia­mi ati­džiau pa­žvelg­ti į sa­vo įpro­čius ir juos keis­ti į drau­giš­kes­nius ap­lin­kai.

Nuo lie­pos mė­ne­sio prie ini­cia­ty­vos pri­si­jung­ti bei ren­gi­niuo­se da­ly­vau­ti bus kvie­čia­mi in­di­vi­dua­lių na­mų gy­ven­to­jai. O jei jau esa­te pa­si­ren­gęs po­ky­čiams – pri­si­jun­ki­te ir prie po­ky­čių eks­pe­ri­men­to bei ste­bė­ki­te, kaip kei­čia­si jū­sų gy­ve­ni­mas ir ap­lin­ka.

So­cia­li­nės ak­ci­jos or­ga­ni­zuo­ja­mos Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos ini­cia­ty­va ir fi­nan­suo­ja­mos ES pa­ra­mos lė­šo­mis.

Užs. Nr. 386225