(detali)

Orai Šiauliuose

Konkursai

Gin­ta­ras JU­SIUS, KTU mais­to moks­lo ir tech­no­lo­gi­jų stu­den­tas
Gamink ir BALSUOK
Gin­ta­ras JU­SIUS, KTU mais­to moks­lo ir tech­no­lo­gi­jų stu­den­tas
Visi dalyviai

Savaitės populiariausi

lankomiausikomentuojamiausi
Festivaliai ir didžiosios šventes
Ieškoti

Facebook

Paskutinis

DIENOS RECEPTAS

2015 m. liepos 18 d.
Reikės: 2 prinokusių avokadų, 300 gramų krabų lazdelių, 200 gramų lašišos filė arba atraižėlių, juodųjų arba raudonųjų ikrų indelio, skonio nesugadins ir dirbtiniai ikrai. Pusės citrinos sulčių.
Nuluptus avokadus atskirti nuo kauliukų, susmulkinti kubeliais. Taip pat kubeliais susmulkinti krabų lazdeles, supjaustyti smulkiai lašišą. Pagardinus ikrais, viską apšlakstyti citrinos sultimis.
Mišrainę paskaninti ir pagražinti rekomenduoja viendienės žiedu – jos lapelius skanauti valgant.
Skanaus!

Dienos receptas

2015 m. liepos 17 d.
Su „Šiaulių krašto“ skaitytojais ponia Nijolė nusprendė pasidalyti savo mamos receptu. Vaikams ji dažnai išvirdavo kiaušinių sriubą. Jos skonį nuo vaikystės prisimena ir Nijolė. Kai greitai reikia pagaminti valgį, ji pati iš padėties išsisuka su šia sriuba.
Reikės: 5 kiaušinių, 1,5 litro vandens, gabalėlio rūkytų lašinių, pluošto svogūnų laiškų, druskos, juodųjų pipirų
Užkaičiame ant viryklės vandenį. Įberiame druskos ir įdedame juodųjų pipirų.
Sumušame į dubenį ir gerai išplakame penkis kiaušinius. Lašinius supjaustome spirgučiais. Pakepiname juos ant keptuvės. Baigiant tirpti spirgams, į keptuvę...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. liepos 16 d.
Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Informatikos ir ryšių skyriaus vyresnysis specialistas Robertas BORUTA mėgsta gaminti, žino ne vieną gero ir skanaus patiekalo receptą, kurį pats yra išbandęs. Kulinarija – viena mėgstamiausių jo veiklų. „Šiaulių krašto“ skaitytojams Robertas siūlo paragauti makaronų su tuno, sūrio ir grietinės padažu.Reikės: 200–300 gramų makaronų, 1 didelio svogūno, 3 didesnių skiltelių česnako, 200–250 gramų grietinės, 1 didelio pomidoro, 200–250 gramų fermentinio sūrio „Dvaras“ (tinka ir kitoks), 1 raudonosios paprikos, pagal skonį druskos...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. liepos 15 d.
Valė ŽUKAUSKIENĖ, radviliškietė senjora, buvusi Vaižganto progimnazijos pradinių klasių mokytoja, „Šiaulių krašto“ skaitytojams siūlo pabandyti pasigaminti smidrų (šparagų) salotų receptą.Reikės: ryšulėlio smidrų (šparagų), 200 gramų varškės sūrio, svogūnų laiškų, krapų, alyvuogių aliejaus, pipirų, druskos.
Nupjautą mikštąją smidrų dalį nuplauti ir susmulkinti 2–3 centimetrų gabaliukais. Į keptuvę įpilti alyvuogių aliejaus, sudėti smidrų gabalėlius ir truputį apkepinti. Po to ant smidrų gabalėlių keptuvėje uždėti nedideles pailgas varškės sūrio juosteles ir pakepinti jas, kol apskrus. Tuomet sudėti susmulkintus svogūnų laiškus ir dar...

DIE­NOS RE­CEP­TAS

2015 m. liepos 14 d.
Pašvitinio (Pakruojo rajonas) laisvalaikio salės kultūros darbuotojos Danutės MAIŽIUVIENĖS šeima itin mėgsta kaimiškus virtinius. Juos dažniausiai valgo ne su grietine ar kokiu kitokiu padažu, o su raugintais kopūstais.
„Prieš daugelį metų vyras pietų užsiprašė virtinių su raugintais kopūstais. Nesupratau, ko jis iš manęs nori. Tačiau kai viešėdama pas anytą tokių paragavau, pamėgau ir pati“, – mena ponia Danutė.
Reikės: miltų, vandens, rūkytų lašinukų su „kartelėmis“ (raumeniu), kiaušinio, svogūno, krapų, petražolių. Garnyrui – raugintų (tik tokių) kopūstų.
Tešlą išminkyti, kaip ir įprastiems...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. liepos 11 d.
Kuršėniškė Terezija Danutė VAIŠIENĖ „Šiaulių krašto" skaitytojams siūlo užsikonservuoti agurkų bei pasimėgauti greitai paruošiama sriuba.Reikės: 5 kilogramų agurkų, 0,5 kg pomidorų padažo, po 200 gramų česnakų, aliejaus, cukraus, gal kiek mažiau nei 200 g acto, 2 šaukštų druskos.
Į puodą dedame stambokais griežinėliais supjaustytus agurkus (ypač tinka šiek tiek peraugę), pilame aliejų, actą, pomidorų padažą, cukrų, druską.
Užvirinus pavirti 5 minutes. Tada sudedame smulkiai supjaustytus česnakus.
Pavirinę 2–3 minutes, karštą supilame į stiklainius. Užsukame dangtelius.
Šį...

SVEČIO RECEPTAS

2015 m. liepos 10 d.
Šiauliuose liepos 6–11 dienomis vykstančiame konkurse-festivalyje „Saulės žiedas“ dalyvauja svečių iš 11 pasaulio šalių. Iš Gyorujfalu, Vengrijos, atvykusio folkloro ansamblio „Csutora“ meno vadovas Karoly SZUCS dalijasi savo mėgstamo tradicinio valgio receptu su „Šiaulių krašto“ skaitytojais.
Reikės (maždaug 6–8 porcijoms): 500 g jautienos arba kiaulienos mėsos, 200 g džiovintų pupelių (paprastų arba margų, spalvotų, be ankščių), 2 morkų, 2–3 šaukštelių maltos raudonosios paprikos miltelių, 1 vidutinio dydžio pomidoro, 2 ilgųjų saldžiųjų paprikų, 200–300 g svogūnų, 100 ml...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. liepos 9 d.
Žagarės neįgaliųjų ir pagyvenusių žmonių kapelos „Švėtė“ bei Žvelgaičių kaimo kapelos muzikantas, talentingas armonikininkas Zenonas ŠEPETYS ypatingų patiekalų negamina, ruošia paprastą, kaip pats sako, vyrišką maistą. Gana dažnai pietums išsiverda plovo. Jį ir siūlo tiems „Šiaulių krašto“ skaitytojams, kurie patys nėra geri kulinarai, nes patiekalo paruošimas tikrai nesudėtingas.Patiekalui reikės: 200 gramų kiaulienos kumpio, maždaug tiek pat ryžių, didelės svogūno galvos, aliejaus, kečupo, pipirų, druskos, prieskoninių žolelių.
Kiaulienos kumpį supjaustome gabaliukais ir pakepiname...

Spanguolių gira

2015 m. liepos 8 d.
Kelmiškė „Šiaulių krašto“ skaitytoja Regina KANIAUSKIENĖ bendruomenės šventėms ir senjorų klubo „Artimi“ suėjimams pagamina paprastų, gal kiek primirštų, bet skanių patiekalų.
Per vasaros karščius kolegų ypač mėgstamos ponios Reginos pagamintos giros. Jos sveikesnės ir atsieina žymiai pigiau negu perkant vaisvandenius arba sultis. Vieną girų kelmiškė siūlo išbandyti ir skaitytojams.
Girai reikės: 0,5 kilogramo šviežių arba šaldytų spanguolių, 9 litrų vandens, 1 kilogramo cukraus, 100 gramų mielių.
Į 10 litrų talpos puodą įpilame apie 9 litrus vandens. Užkaičiame virti. Kai vanduo įkais iki...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. liepos 7 d.
Šiaulių valstybinės kolegijos komunikacijos vadybos absolventė Samanta ANDRIJAUSKAITĖ mėgsta virtuvėje išbandyti naujus receptus, sugalvoja, kaip patobulinti jau žinomus.Pateikia pačios sukurtą tortilijų receptą.
Reikės: 4 tortilijos paplotėlių, 400 gramų rūkytos vištienos, 2 didelių pomidorų, agurko, šiek tiek majonezo su alyvuogėmis, aitriosios paprikos miltelių, fermentinio sūrio.
Sumaišyti majonezą, pomidorus, aitriosios paprikos miltelius. Gautą masę tepti ant tortilijos paplotėlių. Paskui ant jų dėti išilgai juostelėmis supjaustytą vištieną. Ant jos viršaus dėti kubeliais...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. liepos 4 d.
Gamtoje pasikuria laužą, užkaičia sriubą. Po keleto valandų kovos belieka sriubą ragauti.
Reikės: 5 bulvių, 5 morkų, 2 svogūnų, 1 česnako, 1 skardinės žalių be kauliukų alyvuogių, 1 skardinės juodų be kauliukų alyvuogių, pakuotės pieniškų dešrelių, pakuotės parūkytų medžiotojų dešrelių, pakuotės parūkytos šoninės, pakuotės parūkytų kiaulės ausų (kumpio), marinuotų agurkėlių stiklainiuko, 200 gramų aliejaus, druskos, pipirų, "pikto" pipiriuko, 5 litrų vandens.
Ant laužo ugnies aliejuje apkepinti supjaustytus svogūnus. Supjaustyti visus likusius ingredientus ir suversti į katilą, užpilti vandens, įdėti prieskonių, užvožti...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. liepos 3 d.
Nijolė PUPKIENĖ, „Šiaulių krašto“ spaudos platintoja, dienraščio skaitytojams siūlo mėsos suktinukų, kuriuos ji gamina šeimos nariams ir svečiams, receptą.Reikės: 1 kilogramo bulvių, 400 gramų maltos mėsos, 2 šaukštų džiūvėsėlių, druskos, pipirų, 4 griežinėlių šoninės, 1 poro, 1/4 litro mėsos sultinio, 2 šaukštų sviesto, 4 šaukštų tarkuoto sūrio.
Bulves nuplauti, nuskusti, supjaustyti plonais griežinėliais ir suvynioti į rankšluostį. Vieną bulvę smulkiai sutarkuoti.
Mėsą sumaišyti su bulvių tarkiais, džiūvėsėliais, 1/8 litro vandens. Apibarstyti druska bei pipirais. Iš šios masės suformuoti pailgus...

Dienos receptas

2015 m. liepos 2 d.
Porcijai reikės: 2 kiaušinių, 3 plonų bryzų šviežios kiaulienos kumpio ar neriebios šoninės be kaulo, 2 šviežių dešrelių, 2 didelių pomidorų, pagal skonį šviežių pievagrybių, 200 gramų indelio konservuotų pupelių pomidorų padaže, druskos, mėgstamų prieskonių, aliejaus.
Kiaušiniai išplakami su prieskoniais ir iškepamas omletas. Dešrelės ir kiauliena pabarstomos druska ir kepamos grilyje. Tuo pačiu metu keptuvėje aliejuje atskirai iškepami grybai ir pomidorai. Kai visos pusryčių dalys baigiamos paruošti, iš indelio iškratomos ir su visu padažu pašildomos pupelės.
Visi produktai patiekiami karšti...

Traškūs vafliai patiko labiausiai

2015 m. liepos 1 d.
Konkurso laimėtojui „Šiaulių kraštas“ dovanų skyrė knygą „Žaidžiame virtuvę“.
V. Povilauskas – aukštaitis, kilęs nuo Kėdainių. Jo mama puiki kulinarė, savo krašte žinoma šeimininkė. Bet Vidas sako, jog valgį gaminti mokėsi savarankiškai. Teko pradėti pačiam virtuvėje suktis, kai išvažiavo mokytis į technikumą.
Nuo tada mėgsta išbandyti naujus receptus. Patikusius renka, užsirašo. Tik dabar mažai laiko turi valgių improvizacijoms, nes darbas susijęs su kelionėmis.
Vidas palaiko nuomonę, jog vyrai yra geri kulinarai. „Tikrus šašlykus tik vyrai kepa“, – teigia...

Dienos receptas

2015 m. liepos 1 d.
„Šiaulių krašto“ skaitytojams ponia Nemira siūlo išbandyti vieną jos pačios mėgstamiausių tartų su špinatais, kuri kiekvieną kartą išeina vis kitokio skonio.
Reikės: 250 g miltų, 120 g sviesto ar margarino kepti, žiupsnelio druskos, 2–3 šaukštų vandens (tešlai suminkyti).
Miltus sumaišome su gabalėliais supjaustyto šalto sviesto, įberiame druskos ir viską greitai suminkome. Suminkytą tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą apie 30 minučių.
Įdarui reikės: poros skiltelių česnako, dviejų saujų špinatų, 200–250 g varškės arba varškės sūrio, fermentinio sūrio arba gabalėlio kieto...

DIE­NOS RE­CEP­TAS

2015 m. birželio 30 d.
Tešlai reikės: 1 kg aukščiausiosios rūšies kvietinių miltų, 450 g margarino, 4 kiaušinių, 200 g 30 proc. riebumo grietinės, žiupsnelio druskos.
Įdarui reikės: 1 kg kiaulienos sprandinės, 3 svogūnų, 50 g margarino, žiupsnelio druskos, maltų juodųjų pipirų, šlakelio šalto virinto vandens.
Į puodą supilami miltai, į tris dalis supjaustytas margarinas, įberiama žiupsnelį druskos. Viskas gerai sutrinama. Svarbiausia, kad tolygiai pasiskirstytų margarinas.
Vieno kiaušinio baltymas atskiriamas nuo trynio ir supilamas į masę.
Likusieji kiaušiniai įmušami į tešlą...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 27 d.
Birutė TAMONIENĖ, aktyvi Radviliškio rajono neįgaliųjų draugijos sportinių renginių dalyvė, prasidėjus vasaros žvejybos sezonui, „Šiaulių krašto“ skaitytojams siūlo išsivirti skanios žuvienės.Reikės: įvairios žuvies, ryžių, bulvių, morkų, svogūnų, česnakų, pipirų, laurų lapų.
Ponia Birutė sako, jog ši žuvienė skaniausia būna išvirta iš starkių ir ešerių, bet galima naudoti ir kitą pagautą arba nusipirktą žuvį.
Žuvį reikia apvirti su prieskoniais: laurų lapais, pipirais, svogūnais, česnakais. Sultinį perkošti, o nuo žuvies nuimti mėsą, išrinkti kaulus. Į sultinį dėti ryžių, bulvių, sutarkuotą morką.
Baigiant virti, sudėti ir žuvies...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 26 d.
Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnė Martina DYGLĖ dažnai artimuosius lepina įstabiais kepiniais. Neseniai tėtį ji nudžiugino braškių ir rabarbarų pyragu. „Paprastas ir 100 kartų išbandytas. Užtrunku 10 minučių paruošti tešlą ir pašauti į orkaitę. Kadangi pyragas be riebalų, jį reikia laikyti uždengtą, nes sudžius trečią dieną. Bet dažniausiai iki tol jo nebelieka“, – šypteli Martina.
Reikės: 3 kiaušinių, 1 stiklinės miltų, 1 nepilnos stiklinės cukraus, 0,5 šaukštelio kepimo miltelių, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, apie 400 gramų rabarbarų ir braškių.
Kiaušinius išplakti su...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 25 d.
Sviestą reikia ištirpinti, supilti sutirštintą pieną, kerobą (ar kakavą), prieskonius, džiovintus vaisius, uogas, riešutus, sėklas, gerai išmaišyti, pakaitinti ir sudėti trupintus sausainius. Būtina pamaišyti kaitinant, kad sausainiai suminkštėtų.
Tada visą masę sukrėsti ant sviestinio popieriaus, paspausti mediniu šaukštu, susukti į „dešrą“ ir – į šaldytuvą. Po kelių valandų skanėstą jau galima ragauti.
„Kiekvieną kartą „Tinginys“ būna vis kitokio skonio. Bandžiau dėti judros, juodgrūdės, sėmenų – išeina pikantiško skonio“, – sako ponia Laimutė.
Skanaus!

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 23 d.
Fotografė Raminta VAINUTYTĖ, kilusi iš Naujosios Akmenės, o dabar dirbanti Vilniuje, mėgsta pusryčiams blynus be miltų. Ir malonu, kad kepant skaniai pakvimpa namai.
Reikia: 4 bananų, 3 kiaušinių, trupučio cinamono.
Bananus sumaigyti šakute arba išplakti elektriniu plaktuvu – kad taptų tąsi masė. Tada įmušti 3 kiaušinius, įberti truputį cinamono. Ir viską išmaišyti. Išlieka tokia pat tąsi masė.
Blynai kepami keptuvėje taukuose arba aliejuje ir ant mažos ugnies.
Raminta šį receptą sužinojo iš sveikos mitybos principų besilaikančio šokėjo.
Skanaus!

Dienos populiariausi

BE KALTĖS JAUSMO

2015 m. liepos 18 d.
lankomiausias

Ar populiaru Šiauliuose nuomotis dviratį?

2015 m. liepos 18 d.
daugiausiai komentuotas