(detali)

Orai Šiauliuose

Konkursai

Gin­ta­ras JU­SIUS, KTU mais­to moks­lo ir tech­no­lo­gi­jų stu­den­tas
Gamink ir BALSUOK
Gin­ta­ras JU­SIUS, KTU mais­to moks­lo ir tech­no­lo­gi­jų stu­den­tas
Visi dalyviai

Savaitės populiariausi

lankomiausikomentuojamiausi
Festivaliai ir didžiosios šventes
Ieškoti

Facebook

Paskutinis

RECEPTAS

2015 m. birželio 20 d.
Kelmiškė Irma TAMOŠAITIENĖ dirba kooperatyvo „Kelmės prekyba“ vadybininke gamybai. Konditerijos cechą, valgyklą ir pobūvių sales turintis kooperatyvas kasdien susijęs su maisto gamyba.
Ponios Irmos galvoje – daugybė įvairiausių receptų. „Šiaulių krašto“ skaitytojams ji siūlo išbandyti vieną iš klientų labiausiai mėgstamų patiekalų.
Patiekalui reikės:1,5 kilogramo jautienos kumpio be kaulo, aliejaus, druskos, pipirų (juodųjų ir kvapiųjų), žolelių (rozmarinų, juozažolių, mairūnų).
Padažui reikės: 80 gramų sviesto, 1 šaukšto miltų, 150 gramų pomidorų padažo, 1 morkos, 1 svogūno, po 50–100 gramų...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 19 d.
Rudiškių kaimo (Joniškio rajonas) bendruomenės narė Stasė TAUJANSKIENĖ šiemet Amatų dienoje, kurią tradiciškai organizuoja Joniškio istorijos ir kultūros muziejus bei Reibinių kaimo bendruomenė, kulinarinio paveldo konkursui grybų tema pateikė kotletų su grybais. Šį receptą ponia Stasė siūlo išmėginti ir „Šiaulių krašto“ skaitytojams.Reikės: 700 gramų marinuotų ar virtų grybų, 200 gramų kiaulienos faršo, 1 kiaušinio, miltų, druskos, pipirų, aliejaus.
Grybus susmulkiname, dedame faršą, beriame druskos, pipirų, įmušame kiaušinį ir maišome. Formuojame kotletukus, kuriuos apvoliojame miltuose ir kepame aliejuje...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 18 d.
Radviliškietė Alma KARSTEN draugus ir šeimos narius dažnai palepina tortu, kurio nereikia kepti. Jo receptą moteris gavo iš kolegės. Tortas skanus ir nesunkiai pagaminamas.Reikės: 1,5 stiklinės pieno, 0,5 stiklinės cukraus, 2 šaukštų bulvių krakmolo, 400 g sviesto, 800 g biskvitinių sausainių arba biskvito (su kakava arba be jos), 200 g želė saldainių, 100 g migdolų, žemės riešutų, lazdynų riešutų mišinio, 100 g razinų. Jeigu patinka, galima pridėti ir cukatų, mirkytų džiovintų obuoliukų.
Iš pieno, cukraus ir krakmolo išverdame pienišką kisielių. Atvėsiname. Sviestą sutarkuojame stambia...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 17 d.
Pakruojiečio, bėgimo mėgėjų klubo „Vėjas“ sportininko Kęstučio ABROMAIČIO mėgstamiausi patiekalai yra su makaronais.
„Juose yra daug angliavandenių, kurie reikalingi bėgiojant ilgus nuotolius, nes aprūpina organizmą energija“, – sako lengvaatletis.
Todėl ir kitiems jis siūlo pasigaminti savo mėgstamo patiekalo su makaronais ir brokoliais receptą.
Reikės: 150 g spiralinių makaronų, saujos brokolių, indelio grūdėtosios varškės, 2 šaukštų sojų padažo, šaukšto alyvuogių aliejaus, pipirų pagal skonį.
Ponas Kęstutis makaronus išverda. Paskui juos apkepina keptuvėje...

DIENOS RECEPTAS – Urbonaitė Rugilė

2015 m. birželio 16 d.
Kuršėnų Stasio Anglickio pagrindinės mokyklos moksleivė Rugilė URBONAITĖ dažnai mėgsta virtuvėje pavaduoti mamą ir gaminti neįprastų valgių. Siūlo vieno tokio receptą.
Reikia: bulvių, maltos mėsos (jų kiekius dera pasirinkti atsižvelgiant į tai, ar daugiau naudosime bulvių ir kokio didumo yra kepimo indas), o paskaninti – po truputį mėsos prieskonių, pipirų, druskos, česnako, fermentinio sūrio.
Bulves nuskutame, perpjauname perpus.
Kiekvienos bulvės puselės apačią truputį nupjauname – kad jas būtų patogiau statyti į kepimo indą. Bulves išskobiame šaukštu ar peiliu –...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 13 d.
Maldenių kaime (Joniškio rajonas) gyvenanti Zofija BALTULIENĖ turi išsaugojusi senovinį vyniotinio receptą. Saldus, su grietinės ir uogienės pertepimu, gaminys atstodavo tortą. Receptą ji siūlo ir „Šiaulių krašto“ skaitytojams.Biskvitui reikės: 7 kiaušinių, 7 šaukštų cukraus, 7 šaukštų per sietelį persijotų miltų, 0,5 pakelio vanilinio cukraus, šiek tiek druskos, citrinos sulčių.
Baltymus atskiriame nuo trynių ir išplakame rankiniu būdu su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska iki purumo.
Tada į baltymus dedame trynius ir beriame bei išsukame išsijotus miltus. Pilame tešlą į...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 12 d.
Reikės: 12 šonkaulių, morkų, bulvių, po šaukštą grietinės ir sviesto, saujos petražolių, druskos, mėgstamų prieskonių.
Šonkauliukus į troškintuvą sudėti saulute (prieš troškinimą galima šonkauliukus pakepinti), morkas stambiai supjaustyti, užkloti šonkauliukus, ant morkų dėti stambiai supjaustytų bulvių sluoksnį. Vandens užpilti tiek, kad apsemtų, sudėti grietinę, sviestą, suberti mėgstamus prieskonius (ponia Albina naudoja kalendrų ir pipirų grūdelius). Nepagailėti petražolių – užberti gerą saują.
Troškinti 20 minučių, dar tiek palikti pastovėti. „Aš troškinu akmeniniuose induose, kurių savybė – kaupti karštį...

DIE­NOS RE­CEP­TAS

2015 m. birželio 11 d.
Linkuvietė iš Pakruojo rajono Marytė PALIŠKIENĖ, pedagogė, vietos kultūros centro etnografė, folkloro ansamblio „Linkava“ vadovė, siūlo pasigaminti jos šeimos mėgstamą patiekalą – silkės su obuoliais.
„Šį receptą sužinojau iš draugių, truputėlį patobulinau. Pritaikiau savo skoniui“, – sako ponia Marytė.
Silkė su obuoliais
Reikės: dviejų silkės puselių (riebesnė – skanesnė), 3–4 obuolių (gardžiausi yra antaniniai, bet kol jų nėra tinka bet kurie rūgštesni), nedidelės svogūno galvutės, majonezo pagal skonį.
Silkę supjaustyti kvadratukais, pagardinti šlakeliu citrinos...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 10 d.
Reikia: 3 pakelių varškės (9 procentų riebumo), 4–5 kiaušinių, 3–5 šaukštų cukraus, 100 gramų kefyro arba 2 šaukštų grietinės, 8–10 šaukštų miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, žiupsnelio druskos.
Kiaušinius išplakti su cukrumi, tada ištrinti su varške. Įpilti kefyro ar grietinės, įberti druskos.
Kepimo miltelius sumaišyti su persijotais miltais.
Iš pradžių 8 šaukštus miltų įmaišyti į paruoštą varškės tyrę. Ji turi tapti kaip tiršta grietinė. Jei nėra tokia – dar įmaišyti du šaukštus miltų.
Kepti aliejuje.
Artūras sako, jog svarbiausia ruošiant tyrę rasti aukso vidurį: miltų turi būti nei per daug, nei per mažai...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 9 d.
Šiaulių rajono Gedinčių kaime gyvenanti „Šiaulių krašto“ draugų klubo narė Janina DANIELAITIENĖ dabar, kai lysvėse žaliuoja svogūnai, siūlo iš jų pasiruošti skanų patiekalą.Reikės: 200 gramų svogūnų laiškų, 100 gramų rūkytų lašinukų, galima pridėti ir šoninės, trijų–keturių šaukštų grietinės, pagal skonį druskos, pipirų.
Svogūnų laiškus nuplauti, smulkiai supjaustyti.
Lašinukus, šoninę supjaustyti kubeliais, pakepinti. Sudėti svogūnų laiškus ir uždengus patroškinti.
Baigiant troškinti, įdėti grietinės, užvirinti, jei reikia – įberti druskos, pipirų.
„Šutintų svogūnų laiškus paprastai valgome su duona, – sako ponia...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 6 d.
„Šiaulių krašto“ Radviliškio redakcijos reporteris Saulius JUŠKEVIČIUS yra išradingas kulinaras. Vieną savo firminį receptą siūlo dienraščio skaitytojams.Reikės: 8–10 vištos sparnelių, aštrių paukštienos prieskonių, aliejaus kepti.
Marinatui: 1 citrinos, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų angliškų garstyčių, 2 šaukštų rusiškų arba aštriųjų garstyčių, 2–3 skiltelių česnako, žiupsnelio penkių pipirų mišinio (galima keisti kvepiančiaisiais ir juodaisiais pipirais), 3 šaukštų medaus.
Troškinimui: 1 nedidelės aitriosios paprikos (galima naudoti ir maltą – ketvirtį šaukštelio), 2–3 morkų, 1 svogūno, įvairių spalvų paprikų...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 5 d.
Kelmės rajone, Tįsaičių kaime, gyvenanti Teresė MARTUTAITIENĖ nesureikšmina valgio gaminimo. Anksti našle likusi moteris kaime privalo atlikti daug vyriškų darbų. Renkasi tokius patiekalus, kurie reikalauja mažiausių laiko sąnaudų. Dažniausiai ką nors kepa pačios sumūrytoje krosnyje, ant žarijų. Kol valgis kepa, galima atlikti daug kitų buities darbų.
„Šiaulių krašto“ skaitytojams ponia Teresė siūlo išbandyti jos vaikų mėgstamiausią patiekalą – karką, keptą ant žarijų ketaus puode. Patiekalus ji gamina iš ekologiškos, pačios užaugintų gyvulių mėsos ir savų daržovių. „Gaila, kad kiaulė turi tiek...

Dienos receptas

2015 m. birželio 4 d.
Vaisiai, daržovės nulupami, nukaulinami, kietesni supjaustomi gabaliukais. Vaisiai bei uogos „permuša“ naudingų, bet gal ne tokių mėgstamų daržovių skonį. Egzotikos mėgėjai gali įsiberti ir kokių prieskonių, geriausiai – natūralių.
Kiek ir ko dėti į plaktuvą – priklauso nuo porcijų skaičiaus ir norimų ingredientų. Juos geriausiai naudoti šviežius, pagal sezoną. Kartu įpilama pieno (galima ruošti ir įprastesnį kokteilį su vandeniu – tiek paprastu, tiek mineraliniu) – tiek, kad suplakus išeitų norimo tirštumo kokteilis. Jį paruošti teužtrunka 10-15 minučių.
„Pienas duoda kalcį...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 3 d.
Kriukų (Joniškio rajonas) gyventoja Loreta PETRAUSKIENĖ turi seną sąsiuvinį, kuriame jau daug metų užsirašo patikusius receptus. „Šiaulių krašto“ skaitytojams ji siūlo išsikepti labai paprastą „Trupiniuotį“, kuris taip greitai pagaminamas, kad moteris jį praminė „Tinginių trupiniuočiu“.Trupiniuočiui reikės: 0,5 kilogramo miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 250 gramų sviesto, 200 gramų cukraus, 1 pakelio vanilinio cukraus, 1 kiaušinio, įdarui tiks šviežios uogos (tik braškės nelabai) arba slyvų, rabarbarų, juodųjų serbentų ar kitoks marmeladas.
Birius produktus supilame į dubenį ir išmaišome, kad...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. birželio 2 d.
Kuršėniškė Paulina SAKALIENĖ dalijasi savo receptu. Ji siūlo, kaip greitai vaikams iškepti sveikatingo skanėsto, kurį vadina anūkėlio valgiu.
Reikės: obuolių, cukraus, cinamono, grietinės, batono riekelių.
Kelis obuolius nulupti ir smulkia tarka sutarkuoti dubenyje. Įberti po truputį cukraus, cinamono, įdėti porą šaukštų grietinės (pagal skonį ir masės tirštumą) ir viską išmaišyti.
Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi ir užpilti trupučiu aliejaus. Tada sudėlioti batono riekeles greta viena kitos.
Ant kiekvienos riekelės uždėti paruoštos obuolių masės...

Dienos receptas

2015 m. gegužės 30 d.
Tešlai reikės: 150 g sviesto, 150 g cukraus, pusės šaukštelio cinamono, 1 kiaušinio trynio, 300 g miltų.
Įdarui: 200 g marcipano masės, 400 g slyvų (gali būti konservuotos), 80 g sviesto, 100 g cukraus, 3 kiaušinių baltymų, 2 šaukštų manų kruopų, 500 g varškės, pusės citrinos sulčių.
Ruošiame tešlą: sviestą išlydykite, ataušinkite ir įmaišykite cukrų, cinamoną, kiaušinio trynį ir persijotus miltus. Tešlą maišykite maišytuvu arba rankomis minkykite ir trupinkite.
Du trečdalius trupinių suberkite į kepimo formą (26 cm skersmens), lengvai paspauskite rankomis. Kepkite įkaitintoje iki 200...

Orai: šių dienų šiluma – įžanga į birželio karštį

2015 m. gegužės 29 d.
Penktadienį termometrų stulpeliai kils aukščiau, pūs pietvakarių vėjas. Įdienojus vietomis apniuks dangus, tačiau kritulių tikimybė menka. Vilniaus ir Kauno apylinkėse, pirmoji paros pusė numatoma giedra. Temperatūra svyruos nuo 6 laipsnių naktį, iki 14 laipsnių ryte. Dienos metu pasirodys debesys, galimas šlakelis lietaus. Oras šils iki 17 laipsnių. Šiauliuose naktis bus giedra, termometrai fiksuos 7 laipsnius šilumos. Auštant dangus apniuks, tačiau dieną debesys išsisklaidys. Bus apie 12–15 laipsnių šilumos. Pajūryje, naktį ir ryte, numatomi krituliai. Temperatūra sieks...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. gegužės 29 d.
Joniškietė Stasė TAMULIONĖ, Trečiojo amžiaus universiteto Turizmo ir kraštotvarkos fakulteto dekano pavaduotoja, Kultūros centro suaugusiųjų teatro „Žiburys“ narė, svečią gali nustebinti įvairiais netikėtais patiekalais. „Šiaulių krašto“ skaitytojams ji siūlo išsivirti spagečių su špinatų padažu, pagardintu saulėje džiovintais pomidorais.Patiekalui reikės: spagečių, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, aliejaus, 4–5 saulėje džiovintų pomidorų, gerų dviejų saujų špinatų (tinka ir šaldyti), grietinėlės, druskos, pipirų, tarkuoto fermentinio sūrio.
Svogūną ir česnako skilteles nulupame, susmulkiname ir...

DIE­NOS RE­CEP­TAS

2015 m. gegužės 28 d.
Kiaušinienė su obuoliaisPatiekalui reikia: obuolio, kiaušinio (galima ir du, jei kam vieno per mažai), šlakelio aliejaus, trupučio sviesto, pieno, grietinės (nebūtinai), druskos, mėgstamų prieskonių.
Kiaušinį išplakti piene (galima ir vandenyje ar grietinėje), pagardinti mėgstamais prieskoniais, pasūdyti.
Nuluptą obuolį (tinka ir neluptas) supjaustyti skiltelėmis. Keptuvėje pakaitinti šlakelį aliejaus, įdėti truputį sviesto ir suberti obuolio skilteles, pavirti. Vėliau ant viršaus užpilti kiaušinio plakinį, keptuvę uždengti, kepti, kol plakinys pakils...

DIENOS RECEPTAS

2015 m. gegužės 27 d.
Šiaulių rajono Gegužių kaimo bendruomenės pirmininkė Aldona PETRAVIČIENĖ kviečia paieškoti pavasario grybų ir pasimėgauti jais.Reikia: 3 vidutinio dydžio bulvių, 1 morkos, 1 svogūno, 0,5 litro pavasario grybų – gegužiukų (pavasarinė balteklė), kelių griežinėlių rūkytos šoninės ar lašinukų, vandens (tiek, kokio tirštumo zupės norėsite), 0,5 litro pieno, druskos, pipirų ir kitų prieskonių – pagal skonį.
Pakepinkite lašinukus ar šoninę su svogūnu. Užvirinkite vandenį ir sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir morką, suberkite grybus ir pavirkite. Po to supilkite pakepintą šoninę su svogūnu...

Dienos populiariausi

„Robinzonus“ į žygį veda nuteistas pedagogas

2015 m. birželio 20 d.
lankomiausias

Aiškinsis seniūnės veiksmų teisėtumą

2015 m. birželio 20 d.
daugiausiai komentuotas