(detali)

Orai Šiauliuose

Konkursai

Gin­ta­ras JU­SIUS, KTU mais­to moks­lo ir tech­no­lo­gi­jų stu­den­tas
Gamink ir BALSUOK
Gin­ta­ras JU­SIUS, KTU mais­to moks­lo ir tech­no­lo­gi­jų stu­den­tas
Visi dalyviai

Savaitės populiariausi

lankomiausikomentuojamiausi
Festivaliai ir didžiosios šventes
Ieškoti

Facebook

Paskutinis

DIENOS RECEPTAS

2012 m. liepos 10 d.
Pakruojietė finansų specialistė Laima GARBŠTAITĖ eidama į virtuvę receptų knygos neieško. Kiekvienas jos patiekalas – kūryba arba improvizacija tradicinio patiekalo tema. Vieną tokių pačios sumanytų patiekalų ji siūlo išbandyti „Šiaulių krašto“ skaitytojams.Porai porcijų reikės: gabalėlio sprandinės, stiklinės grikių kruopų, truputėlio sultinio, svogūnų, poros vidutinio dydžio morkų, pomidorų arba pomidorų padažo, prieskonių mėsai.
Nuplauti grikius ir pamerkti. Tuo metu supjaustyti sprandinę kubeliais, pabarstyti prieskoniais mėsai ir kiek palikti. Svogūnus smulkinti griežinėliais, morkas –...

DIENOS RECEPTAS

2012 m. liepos 9 d.

Kai žmona išvykusi, esu alkanas pats ir vaikai prašo valgyti, gaišti laiko prie dujinės viryklės nesinori, gaminu „tinginių“ kotletus, sako šiaulietis Seimo narys Edvardas Žakaris.
„Tinginių“ kotletai
Kotletams naudoju:
500–1000 g (arba kiek kas nori) namuose paruošto faršo (kiaulienos, kalakutienos, kiaulienos ir kalakutienos), 100–150 g mėgstamo fermentinio sūrio (šiuo metu pamėgome sūrį su jelapeno pipirais – labai pagerina skonį), 1–2 kiaušinius, maltų džiūvėsėlių.
Imu gabalą faršo, iš jo suformuoju ploną kotletą, į vidurį įdedu stačiakampį...

Po itin karš­to sa­vait­ga­lio orai at­vės

2012 m. liepos 9 d.
Tropikų karštis baigėsi. Šią savaitę kasdien temperatūra po truputį kris, lankysis lietus.
Šiandien šalyje orai bus gan šilti, vietomis palis. Pūs silpnas vakarų vėjas. Kaune oras sušils iki 24 laipsnių, vyraus nedidelis debesuotumas. Vilniuje gatves drėkins lietus, termometrai rodys 24 laipsnius. Šiauliuose bus 22 laipsniai šilumos, pavėsį suteiks debesys. Pajūryje lietus apsilankys vakarop, oras sušils iki 21 laipsnio.
Antradienį sulauksime nedidelio lietaus. Toliau pūs vakaris. Kaune galimas negausus lietus. Naktį ir ryte oras sušils iki 16–18...

DIENOS RECEPTAS

2012 m. liepos 7 d.
Akmenės rajono policijos komisariato pareigūnė Jovita KUPSTIENĖ virtuvėje beveik niekada neeksperimentuoja, valgius ruošia tik pagal draugių išbandytus receptus.
„Šiaulių kraštui“ pateikė perimtą, bet pačios patobulintą receptą, kadangi pati kai kurių siūlytų ingredientų nevalgo.
4–6 porcijoms reikia: 300–500 gramų maltos mėsos, 3–4 bulvių, 1 didelio svogūno, 4 skiltelių česnako, 2 indelių pomidorų padaže konservuotų pupelių, 1–2 šaukštų pomidorų pastos, 0,5–1 raudonosios aitriosios paprikos (gali būti ir įvairesnių pipirų, paprikų, saliero, raudonėlio, maltos kalendros), krapų, petražolių, aliejaus...

DIENOS RECEPTAS

2012 m. liepos 5 d.
Kuršėnų vaikų lopšelio-darželio „Nykštukas“ vyriausioji virėja Gražina JELAGIENĖ skaitytojams siūlo pasimėgauti blyneliais, kurių skonis panašus į bulvinius blynus.Reikės nedidelės cukinijos, apie 150 gramų sūrio, 3 kiaušinių, miltų, pipirų, druskos.
Cukiniją nulupame, perpjauname, išimame sėklas ir sutarkuojame stambia tarka. Tokia pat sutarkuojame ir sūrį (aš naudoju fermentinį „Dvaro"). Įmušame kiaušinius, įberiame pipirų, druskos ir suplakame.
Miltų pilame tiek, kad gautųsi blynų tešla.
Tada įkaitiname keptuvę ir kepame blynelius.
Jų skonis toks, kad kai kas iš juos valgiusiųjų...

DIENOS RECEPTAS

2012 m. liepos 4 d.
Šiaulių „Aušros“ muziejaus muziejininkė Angelė Milienė siūlo išsikepti firminį tortą. Šis tortas išragautas, išgirtas ir šeimos narių, ir draugų. Tortą smaguriai labai greitai suvalgo, tad muziejininkė jį dažniausiai kepa iš dvigubos normos.
Tortas
Tešlai reikės: 2 kiaušinių, 1 stiklinės cukraus, 200 gramų grietinės, pusės skardinės kondensuoto pieno, pusės šaukšto sodos, 2,5 stiklinės miltų, acto sodai nugesinti.
Pertepimui reikės: 600 gramų grietinės, 1–2 šaukštų cukraus, mėgstamos uogienės (A. Milienė naudoja juodųjų serbentų).
Glajui reikės: 50 gramų sviesto, 3 šaukštų cukraus, 3 šaukštų kakavos, 2 šaukštų šilto...

DIE­NOS RE­CEP­TAS

2012 m. liepos 3 d.
Varškės ir braškių desertasKelmės Žemaitės viešosios bibliotekos vyriausioji bibliografė Irena BRUŽIENĖ labiausiai mėgsta gaminti tradicinius lietuviškus arba žemaitiškus valgius. Tačiau kartais šeimą palepina ir desertais. Kadangi šiuo metu pats braškių sezonas, Irena „Šiaulių krašto“ skaitytojams siūlo pasigaminti jos šeimoje labai mėgstamo varškės ir braškių deserto.
2 porcijoms reikės:
200 gramų varškės,
2 arbatinių šaukštelių cukraus,
2 arbatinių šaukštelių grietinės,
žiupsnelio vanilinio cukraus,
braškių.
Nurodytus produktus dedame į indą ir viską gerai...

Pra­si­dė­ju­si lie­pa: lyg ir šil­ta, bet nuo­tai­ką ga­di­na lie­tus

2012 m. liepos 2 d.
Jau lyg ir turėtų vasara atsiskleisti visu savo grožiu, tačiau ilgai lauktus saulės spindulius ima ir išblaško atūžęs lietus. Taip stebėdami šias grumtynes jau pasiekėme ir liepą. Ši savaitė išskirtinė nebus ir vėl pagalius į ratus kaišios lietus.
Šiandien pūs vėsokas šiaurės vakarų vėjas, protarpiais palis. Kaune, dienos metu, oras sušils iki 20 laipsnių, debesys tęs laistymo darbus. Vilniuje vyraus 21 laipsnio temperatūra, privalu su savimi turėti skėtį. Šiauliuose diena bus ganėtinai giedra, oras sušils iki 20 laipsnių. Pajūryje, dienos metu, švies saulė, temperatūra sieks 16...

DIE­NOS RE­CEP­TAS

2012 m. liepos 2 d.
Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Videtos SAMIENĖS pasiūlytas receptas vestuvių puotai gal ir netiks, bet kasdienai – labai tinkamas, lengvas valgis ir vaikams, ir suaugusiems. Tinka vežtis į iškylas gamtoje, nes gardus ir karštas, ir atvėsęs. Greitai pagaminamas.Patiekalui reikės: 0,5 kilogramo vištienos krūtinėlės, 2 žalių kiaušinių, 1 valgomo šaukšto bulvių krakmolo, 1 valgomo šaukšto mėgstamo majonezo, 3 skiltelių česnako, druskos ar „Vegetos“, o gal savo pasigamintų prieskonių mišinio – pagal skonį.
Paukštieną reikia supjaustyti juostelėmis...

Žiedu nudžiugino pinigų medis

2012 m. birželio 30 d.
Vašus augalas pražydo pirmą kartą per aštuonerius metus.
Zamiokulko žiedas – burbuolė su baltomis pažiedėmis lapų pažastyse. Gėlininkė pasakoja, kad iš pradžių burbuolę, kiek panašią į kalijos, dengė lapelis. Prieš savaitę žiedas pasirodė visu gražumu, labai nudžiugindamas gėlininkę.
„Augalus reikia paglostyti, pakalbinti, trąšos duoti, – neabejoja gėlininkė. – Augalai yra gyvi, reaguoja, kaip šeimininkas su jais elgiasi.“
„Šiaulių krašto“ inf.

DIENOS RECEPTAS

2012 m. birželio 30 d.
Rozalimietis eigulys Mečislovas POCIUS sako nemėgstantis suktis apie puodus, tačiau iš vaikystės atmenamas mamos gamintos „cibulienes“ skonis, kartkartėm paskatina stoti prie viryklės. Juolab kad šis patiekalas greitai pagaminamas, sotus ir, Mečislovo žodžiais, vyriškas.
„Cibulienei“ reikės: kelių griežinėlių rūkytų ir kubeliais supjaustytų lašinukų, geros saujos svogūnų laiškų, kiek mažiau – špinatų lapų, krapų, petražolių, pipirų pagal skonį.
Ant keptuvės pakepiname lašinukus, kad atsirastų šiek tiek riebalų. Tuomet sudedame smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus ir špinatų lapus...

Vasariškos salotos

2012 m. birželio 29 d.

Jums reikės: 250 g šviežių baltųjų pievagrybių; ½ baklažano; ½ raudonosios paprikos; ½ žaliosios paprikos; 2 pomidorų; 1 kietai virto kiaušinio; 1 šaukšto majonezo; ½ – 1 šaukšto grietinės; 1 šaukštelio garstyčių; ½ šaukštelio smulkiai pjaustyto česnako; keleto svogūnėlių laiškų; aliejaus kepimui; druskos ir pipirų pagal skonį.
Drėgna servetėle nuvalykite ir griežinėliais supjaustykite pievagrybius. Padalinkite baklažaną pusiau ir vieną dalį supjaustykite gabalėliais. Pievagrybius ir baklažano gabalėlius sudėkite į įkaitintą keptuvę ir keletą minučių pakepinkite aliejuje ant...

DIENOS RECEPTAS

2012 m. birželio 28 d.
Joniškietė Jakiškių dvaro savininkė Meilė ZALECKIENĖ sako prie puodų nedaug laiko praleidžianti. Tačiau jai nuo seno įstrigęs atmintyje „šilkinės“ košės, kurią virti išmokė anyta, skonis. Paprastai ši košė verdama iš perlinių kruopų ir bulvių tarkių, bet Meilė trečdalį kiekio pakeičia žirniais.
Košei reikės: 5 didelių bulvių, 2 stiklinių perlinių kruopų, 2 stiklinių žirnių, 2 svogūnų, 200–300 gramų lašinukų ar rūkytos šoninės, pipirų, grietinės, krapų.
Į puodą beriame kruopas ir žirnius, druskos, pipirų pagal skonį ir verdame, kol suminkštės. Kruopas ir žirnius iš vakaro rekomenduojama užmerkti, tada greičiau išverda.
Tuo tarpu...

Sa­vait­ga­lis bus va­sa­riš­kas

2012 m. birželio 28 d.
Besiartinant savaitgaliui, tikrai galima planuotis laisvą laiką gamtoje, kadangi visos savaitės metu, nekokia buvus vasara žada pasitaisyti.
Šiandien šalyje sulauksime nedidelio lietaus, pūs vakarų vėjas. Kaune temperatūra sieks 17 laipsnių, debesys paliks menką tarpelį pasirodyti saulei. Vilniuje taip pat purkštaus lietus, termometrai fiksuos 16 laipsnių. Šiauliuose ir iškris susikaupęs lietus, oras sušils iki 16 laipsnių. Pajūryje vyraus 14 laipsnių temperatūra, negausiai palis.
Penktadienį lietaus tikimybė bus maža, pūs silpnas vėjas, vakarėjant daug...

DIENOS RECEPTAS

2012 m. birželio 27 d.
Kuršėniškė literatė Zita AURYLIENĖ, turėdama daugiau laiko, anūkams vis paruošia skanių ir gražiai atrodančių valgių.Reikės 5 vienodo dydžio agurkų, 10 ridikėlių, 10 salotų lapelių, 5 – 7 šaukštelių grietinės, druskos.
Agurkus perpjauti skersai. Nuplautų ridikėlių viršūnes nupjauti, kraštelius išpjaustyti trikampėliais. Ant agurko uždėti šaukštelį grietinės, ridikėlį.
Lėkštę iškloti salotų lapais, ant jų sudėti agurkus.
Prieš valgant truputį užberti druskos.
Salotos tinka prie įvairių mėsos patiekalų.
Reikės pusės kilogramo rūkytos nugarinės ar dešros, 6 – 7 kiaušinių, 100 gramų sviesto, druskos, pipirų, stiklinės grietinės...

DIENOS RECEPTAS

2012 m. birželio 26 d.
Kooperatyvo „Kuršių kraštas“ ekonomistė ir „Kredito unijos“ valdybos pirmininkė Regina KARAŠAUSKYTĖ sako negalinti pasigirti dideliais žygdarbiais virtuvėje. Tačiau Reginos priedermė palepinti tėvelius pyragais ir kitais gardumynais.
Jauna moteris labai daug keliauja. Svečiose šalyse domisi ir ten gyvenančių žmonių mitybos įpročiais. Todėl dažnai parsiveža įvairių idėjų. Grįžusi sukuria lietuvišką saldumyno variantą.
„Šiaulių krašto“ skaitytojams Regina Karašauskytė siūlo išbandyti tiramisu pyragą.
Pyragui reikės:
Maskarponės sūrio 500 g. (Vilkyškių pieninės...

Paskutinę birželio savaitę orai visiškai subjurs

2012 m. birželio 25 d.
Šiandien išėjusius laukan pasitiks sustiprėjęs pietvakarių vėjas. Daug kur palis. Kaune įdienojus vyraus 18 laipsnių temperatūra, danguje supsis nedideli debesys, vis palynos. Vilniuje oras taip pat nedžiugins, sušils iki 18 laipsnių, o iš dangaus čiurkšlėmis kris lietus. Šiauliuose drėgmės ir netruks, temperatūra sieks 17 laipsnių. Pajūryje vėjas bus stipresnis, čia kris nedideli lietais lašai, oras sušils iki 15 laipsnių.
Antradienį ir toliau pūs gan stiprus, šį kartą jau vakarų vėjas. Prireiks tokių ginklų kaip skėtis ir šiltesni rūbai. Kaune, apie 13–14 laipsnių šilumos numatoma...

Kalėdinis kaktusas žiedais apsipylė vasarą

2012 m. birželio 25 d.
O. Jocienė mažytį, vos trijų lapų kaktusėlį dovanų gavo prieš septynerius metus. Du kartus per metus kaktusas šeimininkę džiugina žiedais, tačiau taip gausiai ir dar vasarą pražydo pirmą kartą.
Kelmiškė pasakojo, jog kažkaip ypatingai kalėdinio kaktuso neprižiūri. Tik praėjusį vasarį gėlę buvo išnešusi palaikyti vėsiame balkone. „Matyt, patiko“, – spėliojo.
Ona Jocienė myli visas gėles. Gėlių darželiu rūpinasi ir prie daugiabučio, kuriame gyvena.
„Šiaulių krašto“ inf.

DIE­NOS RE­CEP­TAS

2012 m. birželio 25 d.
Šį receptą, sužinojusi, kad renginyje būtinas patiekalas su bulvėmis, ji sugalvojo kartu su šeimininkėmis Roma Makaveckiene, Genute Jasiūniene ir siūlo pasigaminti „Šiaulių krašto“ skaitytojams.
Ruginių miltų „kleckai“ su bulvių įdaru„Kleckų“ arba virtinių tešlai reikės: ruginių (dvi dalys) ir kvietinių (viena dalis) miltų, saujelės sėlenų, druskos, šilto vandens. Iš produktų suminkome minkštą tešlą.
Idarui reikės: virtų bulvių, rūkytų lašinių, grybų (Žiurių kaimo moterys dėjo raudonikius, bet tinka ir kitokie), sviesto, svogūnų, prieskonių, pipirų.
Virtas bulves sugrūdame, lašinukus supjaustome kaip spirgams ir...

DIE­NOS RE­CEP­TAS

2012 m. birželio 23 d.
Reikia: 1 kg pomidorų, 2 žalių obuolių, 2 raudonųjų svogūnų, 2 gvazdikėlių, 100 ml rudojo cukraus, 1 arbatinio šaukštelio maltos paprikos (jei mėgstate aštriai, tai dėkite čili pipiriukų, jei ne – saldžiosios paprikos), 1 arbatinio šaukštelio (su kaupu) druskos, 2 arbatinių šaukštelių malto imbiero, 100 ml acto, 100 g geltonųjų razinų, 3 – 4 šakelių mėtos.
Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, supjaustykite kubeliais.
Obuolius supjaustykite ketvirčiais, išimkite sėklytes ir dar pasmulkinkite, bet nedaug.
Svogūnus nulupkite, supjaustykite ketvirčiais...

Dienos populiariausi

Ūkininko Daliaus Linkevičiaus planai

2012 m. liepos 10 d.
lankomiausias

Lėlę išsaugojo pusšimtį metų

2012 m. liepos 10 d.
daugiausiai komentuotas