(detali)

Orai Šiauliuose

Konkursai

Al­do­na BART­KIE­NĖ
Gamink ir Balsuok
Al­do­na BART­KIE­NĖ
Visi dalyviai

Savaitės populiariausi

lankomiausikomentuojamiausi

Reklama

Festivaliai ir didžiosios šventes
Ieškoti

Facebook

Paskutinis

Prancūziškai paruošta žuvis

2010 m. balandžio 10 d.
Šiauliuose NATO Baltijos šalių oro erdvės patruliavimo misiją vykdančio Prancūzijos karinių oro pajėgų (KOP) junginio vadui pulkininkui leitenantui Sebastien VALLETTE nebuvo lengva išrinkti vieną receptą iš gausios pranūziškos virtuvės. „Šiaulių krašto“ skaitytojams jis nutarė pasiūlyti pasigaminti patiekalą iš žuvies.
Šiam patiekalui reikės Viduržemio jūros žuvies dorada filė (tinka ir lašiša), pankolio, pomidoro, askaloninio svogūno (ši rūšis yra saldesnė ir lengvesnė už įprasto svogūno, bet tinka ir paprastas), grietinėlės, ciberžolės, alyvų aliejaus, druskos, pipirų. Pagardinti dera ir...

DIENOS RECEPTAS

2010 m. balandžio 9 d.
Akmenės aeroklubo vadovas, Atkuriamojo Seimo narys Klemas INTA:
— Labai retai gaminu valgį, nes tam trūkstu laiko. Pakanka atsidaryti šaldytuvą ir pasistiprinti tuo, ką randu — o taip bevalgant ir įvyksta gamyba. Dažnas toks valgis yra dešra, duona, arbata. Tas pats tiko, ir kai gyvenau Vilniuje, būdamas Seimo nariu. Aerodrome valgis išskirtinesnis tuo, kad ta pati dešra yra pašildyta ant ugnies šašlykinėje. Nepadažau nė tomatu, nes pats nuo jo išsidažau. Tačiau ką pagamina žmona – ir, aišku, įvairiau, — viską valgau. Pavalgyti iš tikrųjų mėgstu...

Kastinys

2010 m. balandžio 8 d.

Kuršėnų kalendorių muziejaus vedėja Sigita LUKIENĖ, siūlydama pasigaminti Žemaitijoje nuo seno žinomą patiekalą, pateikia du jo receptus.
Pirmas variantas
Svieste (apie 100 gramų) pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną, įdedame pipirų, pasūdome, įdedame apie 200 g išsuktos varškės, įmušame 1 — 2 kiaušinius. Pakepiname visą mišinį 2 — 3 minutes nuolat maišydami.
Valgomas karštas. Tinka su karštomis bulvėmis, o per Velykas — su kiaušiniais.
Antras variantas
Produktai (sviestas ir grietinė) turi būti šilti.
Maždaug 1 valgomąjį šaukštą...

Dienos receptas

2010 m. balandžio 7 d.
Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vincas URBONAVIČIUS: — Nesu didelis virėjas. Tačiau prie katilo mielai stoju būdamas su draugų kompanija arba medžioklėje. Mano patiekalas — šiurpa. Ją gaminu šiek tiek kitaip, kokia paprastai gaminama medžioklėje. Todėl savąją, firminę, ir vadinu ne paprasta, o karališkąja. Kaip ir dera medžioklės patiekalui, geriausiai tinka žvėriena — elniena ar šerniena. Smulkiai supjaustytą mėsą derėtų maždaug dvi paras pamirkyti šaltame vandenyje, jį kas keturias valandas ar pusdienį keičiant...

"Arūno mišrainė" ir svogūnai tešloje

2010 m. balandžio 6 d.
Istorikas Arūnas Gumuliauskas, Šiaulių universiteto docentas, sako, jog valgį gaminti „išmokė močiutė, mama, žmona ir gyvenimas“. Jis siūlo paragauti savo firminių patiekalų — greitų, skanių ir sočių. Juokauja, kad tai tiesiog „krizės patiekalai“. (Nuotr. A. Gumuliauskas) Draugai žino, kad svečiuose pas Arūną visada gaus „Arūno mišrainės“.
Reikės karštai rūkytos menkės arba jūros lydekos (geriau lydekos, nes joje mažiau atšakų), konservuotų žaliųjų žirnelių, maltų čili pipirų, majonezo.
Žuvį susmulkini, nuimi nuo kaulų, dedi konservuotų žirnelių, čili pipirų — tik labai nedaug, majonezo. Viską...

Mentė rankovėje

2010 m. balandžio 3 d.

Regina MUSNECKIENĖ — „Šiaulių krašto“ Kelmės rajono redakcijos ir rajono laikraščio „Kelmės kraštas“ redaktorė:
Negaliu pasigirti ypatingais kulinariniais sugebėjimais, bet visuomet stengiuosi, kad šeima bent per pietus ir vakare valgytų šiltą maistą. Šį paprotį atsinešiau iš tėvų šeimos. Mama gamindavo labai paprastus patiekalus, bet kasdien. Patiekalą, kurį pasiūlysiu, dažniausia kepu savaitgaliais, kai visa šeima susirenka į namus. Jis tinka ir sulaukus svečių ar švenčių stalui.
Patiekalui reikės poros kilogramų (priklausomai nuo valgytojų skaičiaus)...

Dienos receptas Žilinskienės

2010 m. balandžio 2 d.
Irena Žilinskienė, Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė, siūlo patiekalą mėgstantiems eksperimentuoti. Pirmą kartą ponią Ireną juo pavaišino žentas. Nuo žento „nusižiūrėtą“ ir pamėgtą receptą atitinkamai ir pavadino. „Laiškelis“ gaminamas labai paprastai: iš Santa Marijos paplotėlių tortila (8 vienetų) ir įdaro.
Įdarą darome iš mėsos. Reikės: pusės kilogramo maltos žalios jautienos ar kiaulienos, vieno svogūno, keturių šampinjonų, indelio konservuotų kukurūzų, dviejų šaukštų grietinės, fermentinio sūrio.
Supjaustome grybus ir pakepame ant aliejaus, tik jo į keptuvę...

Dienos receptas

2010 m. balandžio 1 d.
Radviliškio rajono Pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Vladislava Keršulienė išskirtinėmis progomis šeimą pamalonina savo firminiu patiekalu — farširuota žuvimi. Patiekalui reikės lydekos, kurių pavasarį bei rudenį būna pirkti Šiaulių turguje. Jei šeimoje yra žvejų, lydeką įsigyti dar paprasčiau.
Lydekos odą nulupti, išrinkti kaulus, žuvį sumalti. Jei akivaizdu, jog žuvies masės per mažai, galima pridėti maltos jūros lydekos.
Masę pagardinti prieskoniais: druska, pipirais, raudonėliu. Dėti virtą ir sumaltą morką, pusę pakelio sviesto, pilti 250 gramų grietinėlės...

Dienos receptas

2010 m. kovo 31 d.
Reikia 3 kiaušinių, šaukšto cukraus, šaukšto krakmolo, žiupsnelio imbiero ir vanilės, aliejaus.
Iš šio kiekio produktų pagaminamos dvi porcijos.
Kiaušinio baltymas ir trynys atskiriami. Tryniai išsukami su cukrumi, krakmolu, imbieru ir vanile, kol pašviesėja. Baltymas gerai išplakamas, kol susidaro puri masė. Išsukti tryniai ir išplaktas baltymas sumaišomi. Ši masė supilama į įkaitintą keptuvę, kurioje įpilta aliejaus.
Lengvai pakepinus vieną pusę, reikia kepinį mentele perlenkti pusiau ir išslydinti į lėkštę. Kepimo procesas labai svarbus —...

DIENOS RECEPTAS

2010 m. kovo 30 d.
Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos direktorius Albinas JOKUBAUSKAS gyvenimo verčiamas sumanė kepti kiaušinienę, kurią valgantys net neatspėja, kad šis patiekalas — iš kiaušinių.
Riekė duonos supjaustoma kubeliais, jie sudedami į įkaitintą keptuvę, kurion įpilta šiek tiek aliejaus. Duonai truputį apskrudus, keptuvėn mušami kiaušiniai, užberiama druskos, bet ne plakama — masė šaukštu sukama keptuvėje. Duona apsivelia kiaušiniu, pasidengia apskrudusia plutele. Tada perpjaunama citrina, jos sultimis apšlakstomas kepinys. Kiaušinienės kvapas dingsta...

DIENOS RECEPTAS

2010 m. kovo 29 d.
Vienai porcijai reikia apie 150 gramų dribsnių. Košei pagardinti — aliejaus, svogūnų, prieskoninių žolelių.
Dribsniai supilami į nedidelį kiekį verdančio, pasūdyto vandens ir labai smarkiai maišomi, kol sutirštėja — dažniausiai apie 2— 3 minutes. Išvirusi košė nukeliama nuo ugnies, puodas šiltai uždengiamas ir paliekamas dar iki 10 minučių, kol dribsniai visiškai suminkštėja. Tuo metu keptuvėje su alyvuogių (ar kitu kokiu geresniu) aliejumi pakepinami smulkiai pjaustyti svogūnai. J. Pupinis perspėja, kad neverta naudoti taukų ar prastos rūšies aliejaus — košė nebus...

„Čikaga“

2010 m. kovo 27 d.
— Į gilią keptuvę pilame aliejaus, pripjaustome ir pakepiname iki gelsvumo daug daug svogūnų. Į dubenį plakame po du kiaušinius vienam asmeniui (aš paprastai uždedu dar vieną viršaus) ir įpilame truputį pieno. Tada galimi įvairūs variantai: į plakinį kartais dedu majonezo, kartais specifinių aštrių padažų, pridedu krapų, petražolių ir prieskonių (druska, pipirai ar raudonoji paprika).
Plakinį supilame ant pakepintų svogūnų ir uždengiame dangčiu. Omletas gražiai išsipučia (nebūtina jo net versti). Beje, miltų aš į omletą niekada nededu. Prie šio patiekalo tinka visos daržovės be...

Firminis sultinys

2010 m. kovo 26 d.

Eidamas į medžioklę aš nesiimu nei arbatos, nei kavos, nei karšto vyno — termose visada turiu paties susikurto sultinio.
Į 1 litro talpos termosą įdedu kubelį sultinio, sriubos koncentrato, daug česnako, piktojo mažojo pipiriuko ankštį, įberiu prieskoninių pipirų, viską užpilu verdančiu vandeniu.
Sultinio kubelį galima pakeisti keptos vištienos, kiaulienos ar šernienos sultimis.
Mano firminis sultinys jau yra pripažintas visame Šiaulių rajone, medžiotojai, kai sutinku, tik ir prašo: „Duok sultinio“. Kai spaudžia šaltis...

DIENOS RECEPTAS

2010 m. kovo 25 d.
Joniškio rajono vicemerė Rimantė Misiūnienė sako niekada nepraleidžianti pusryčių. Tai — svarbiausia dienos pradžios dalis. Pietus ji stengiasi pavalgyti, kada išeina, o vakarienės nebenori. Tokie nauji mitybos įpročiai, susiformavę per porą metų, kai moteris dirba vicemere, gerokai pakoregavo ir kūno linijas.
Rimantė Misiūnienė siūlo pasigaminti ypatingo skonio optimistinį sumuštinį, kuriam reikia batono, sviesto, rūkytos žuvies ir apelsino. Batoną supjaustome riekelėmis, tepame sviesto, dedame rūkytos žuvies, iš kurios Rimantė labiausiai mėgsta karpį, o ant...

Dienos receptas

2010 m. kovo 24 d.
Prekybos centro „Bruklinas“ vadovė Rūta Iždonienė Vienai porcijai paprastai imu 200 gramų jautienos išpjovos.Taip pat reikia 20 g žaliųjų konservuotų pipirų, 100 g degaus pikantiško gėrimo, 100 g grietinėlės, žiupsnelio druskos, juodųjų maltų pipirų.
Jautienos išpjovos gabalėlį atpjaukite skersai raumens, lengvai pamasažuokite, pabarstykite juodaisiais pipirais bei druska ir kepkite keptuvėje apie 7-8 min. Tam, kad kepsnys būtų minkštas, labai svarbu neperkepti.
Apkepus ant mėsos dedami žalieji konservuoti pipirai, pilamas degus gėrimas ir...

DIENOS RECEPTAS

2010 m. kovo 23 d.
Šį receptą ji sugalvojo su drauge. Tai lengvas ir gardus patiekalas pusryčiams arba užkandžiui.
Patiekalui reikia 10 krabų lazdelių, penkių agurkų (skaniausi vasarą ir tiesiai iš daržo). Abu ingredijentus supjaustyti ir apibarstyti sulaužytais duoniukais. Duoniukų reikia visos dėžutės.
Produktus aplieti majonezu, išmaišyti ir pabarstyti šviežiais krapais. „Valgau šį patiekalą visada, kai tik turiu šviežių agurkų, turiu mažai laiko ir noriu skaniai užkąsti!“, — sakė ponia Daiva.
Nebūna neskanaus maisto, jeigu jis gaminamas su meile!
Visi...

Dienos receptas

2010 m. kovo 22 d.
Augau pas senelius, o jų dažnas valgis — žemaitiška cibulinė — liko atmintyje, ji patinka visiems mano šeimos nariams.
Jai pagaminti imama (vienai porcijai) viena su lupena išvirta bulvė, stiklinė pieno, 1 vidutinio dydžio svogūno galvutė, žiupsnelis druskos. Bulvę nulupti, sugrūsti su supjaustytu svogūnu ir druska. Po to užpilti ją pienu ir išmaišyti.
Galima valgyti užsikandant kita nulupta bulve.
Šiam patiekalui reikia bulvių, faršo su prieskoniais, svogūnų, pomidorų padažo ir majonezo, gali būti naudojamas sūris (tarkuotas).
Į kepimo...

DIENOS RECEPTAS

2010 m. kovo 20 d.

— Man teko keletą karo ir pokario vasarų ganyti nemažą bandą. Atbėgdavo seserys, kaimynų vaikai susikurdavome lauželį, iškapstydavome iš daržo keletą bulvių ir padėdavome tarp anglių. Iškeptos pabarstomos druska ir valgomos, dažnai su paskrudusia ir net apdegusia lupena.
Bet tai dar ne viskas — išraunama morka, prisiskinama žirnių ir pupų. Gal ir keista, bet iš kaimynų pasiskinti dalykai kažkodėl būdavo skanesni.
Kadangi dabar bulvės dažniausiai kepamos per iškylas gamtoje arba per bulviakasį, profesorius siūlytų pasigaminti „Česės pyragą.“ Žmonos...

Dienos receptas

2010 m. kovo 19 d.
Radviliškio Visuomenės sveikatos biuro direktorė Aušra Čiūdarienė siūlo pasigaminti nesudėtingą, greitai paruošiamą ir sotų patiekalą — omletą. Į keptuvę pilti aliejaus, berti smulkiai supjaustytą svogūną. Jį pakepinus, suberti morkine trintuve sutarkuotų daržovių: morkų, salierų, pastarnokų (vasarą galima dėti moliūgo, cukinijos, supjaustyto pomidoro — tų daržovių, kurių turime ar kurios patinka).
Daržoves patroškinti maždaug 3 minutes. Į troškinį suberti kubeliais pjaustyto fermentinio sūrio, viską paskaninti prieskoniais, druska ir išmaišyti.
Į masę pilti plaktų kiaušinių, viską išlyginti, kepti dar 3-5...

Ežius apgavo pavasaris

2010 m. kovo 19 d.
Vos tik kaitriau suspindo saulutė, į Kuršėnų kūrybos namų Gamtininkų centrą imta nešti ežius, kad išie būtų išsaugoti nuo žūties.
Pirmąjį atnešė dvi Kuršėnų Pavenčių vidurinės mokyklos pradinukės. Jos ežiuką rado ant tako.
Kitas ežys rastas po balkonu. Žmonės, pastebėję, kad jis niekur neina, pabijojo, kad gyvūnėlis gali sušalti. Ežiuką jie atvežė į Gamtininkų centrą.
Gamtininkams atvežtas ir negyvas ežys, rastas daržinėje.Jis, išlindęs iš lizdo, nebuvo laiku pastebėtas, todėl sušalo.
Pasak Vytauto Uosio, Kuršėnų gamtininkų centro vadovo, pavasarį, kai sniegas vos tik...

Dienos populiariausi

Akibrokštas Amerikai

2010 m. balandžio 10 d.
lankomiausias

Pievos ir laukai vėl skendi dūmuose

2010 m. balandžio 10 d.
daugiausiai komentuotas